A mindennapokban hasznosítható tudás

Írta:  2015.02.23.
Sikerrel zárult a kulturális és közgyűjteményi szakemberek továbbképzése a TÁMOP pályázati támogatásával. A projektzáró rendezvényt február 20-án tartották a Pestszentimrei Közösségi Házban.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata 13 594 350 forint (százszázalékos) támogatást nyert el a „Tudás-Vágy” Budapest XVIII. kerülete közművelődési és közgyűjteményi szakembereinek továbbképzése projektre (TÁMOP 3.2.12-12/1/KMR-2012-0005), amely két éve indult útjára, és most zárult le.
A projekt keretében az önkormányzat két intézményében képezték tovább a közalkalmazotti munkaviszonyban lévő, közép- és felsőfokú végzettségű kulturális szakembereket.

A Pestszentimrei Közösségi Ház (PIK) és a Kondor Béla Közösségi Ház közösségi, művelődésfejlesztési funkciókat, míg az utóbbi intézményhez tartozó Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény múzeumi és helytörténeti feladatokat lát el. Mindkét közösségi házban az élethosszig tartó tanulást, illetve a közoktatást szolgáló tevékenységet segítette a képzés.
A megvalósítási időszakban 16 szakember továbbképzésére nyílt lehetőség. A projektben szerepelt három közös, ötféle felsőfokú szakirányú továbbképzés, háromféle OKJ-s és egyéb szakmai akkreditált tanfolyam is. A pályázat segítségével a két intézmény sikeresen teljesítette a közművelődési, illetve a közgyűjteményi területen kötelező szakmai továbbképzéssel kapcsolatos előírásokat. E célra más forrásból nem tudtak volna pénzt előteremteni.

A rendezvényen Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntőjét követően az intézményvezetők beszámoltak arról, hogy a szakmai képzésben részt vevők már a mindennapi munkájukban hasznosítják a tanultakat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az intézmények szolgáltatásait szakszerűen, jogszerűen, célszerűen, költséghatékonyan és a mindenkori igényeknek megfelelően, rugalmasan alakítsák ki.
Ódor Katalin, a Pestszentimrei Közösségi Ház igazgatója javasolta, hogy készítsenek zárónyilatkozatot, amelyben felkérik Kucsák László országgyűlési képviselőt, hogy a következő költségvetési ciklusban támogassa a kerületi művelődési intézmények ilyen típusú európai uniós pályázatokon való indulását.