A kerületben élők érdekei a fontosak az M0-kapcsán is

Írta:  2014.12.21.
Az M0-ás autóút egyes szakaszainak, valamint az autópályák bevezető szakaszainak díjfizetőssé tételének elkerüléséről szóló egyeztetésekről tájékoztatta a XVIII. kerületi képviselőtestületet Ughy Attila polgármester a december 19-i rendkívüli ülésen.
A rendkívüli testületi ülést Kőrös Péter szocialista önkormányzati képviselőnek az útdíj fizetés hatásairól, illetve a díjfizetés bevezetése ellen szükséges kerületi fellépésről szóló előterjesztése alapján hívta össze a polgármester. Az előterjesztést ismertető Petrovai László úgy fogalmazott, hogy az előterjesztésben foglaltakat az ellenzéki képviselők nem politikai, hanem szakmai kérdésnek tekintik.
A PM-es képviselő rámutatott, hogy a XVIII. kerület levegője Budapesten az egyik legszennyezettebb. Ennek az átmenő forgalmon kívül a fővárosban uralkodó szélirány is oka, ami miatt Budapest szennyezett levegőjének nagy része Pestszentlőrinc-Pestszentimre fölött távozik. Ezért is fontos, hogy minél kevesebb autó haladjon át a kerületen, az előterjesztés szerint azonban a tervezett útdíj fizetési rendszer ezt gátolja.

Ughy Attila az beterjesztésre válaszolva tájékoztatta a képviselőtestületet arról, hogy milyen intézkedések, egyeztetések történtek polgármesteri és fővárosi szinten az M0-ás és az autópálya bevezetőszakaszok díjfizetőssé tételének elkerülésével kapcsolatban.
- December 15-én délelőtt egy úgynevezett polgármesteri kerekasztal beszélgetés zajlott le a Nemzetgazdasági Minisztériumban. A szakmai egyeztetésen megismertük a minisztérium álláspontját, amelynek jelentősebb része nem az M0-ás tervezett fizető övezetbe való bevonása, hanem a megyei matricák bevezetése. Ez elsősorban azok számára teszik olcsóbbá az autópálya közlekedést, akik megyén belül rendszeresen két település között, illetve egy tetszőleges város és a főváros között használják rendszeresen az autópályát.
Ughy Attila kiemelte, hogy az új matricarendszer új kategóriákkal bővül, figyelembe véve az országon átmenő tranzitforgalmat, amelyből plusz bevétel származhat. Az NGM jelezte, hogy az útdíj kiterjesztését minden közpénzből épült és fenntartott autópálya szakaszon szeretnék elérni, függetlenül attól, hogy melyik város elérési útjáról van szó.
- Az M0-ás szakaszok díjfizetéséről zajlik az egyeztetés. Örömhír, hogy a minisztérium már december 15-én délután a honlapjára feltett sajtónyilatkozatában a következőképpen fogalmazott: ”Budapest belterületén a sztrádák bevezető szakasza a közigazgatási határig nem gyorsforgalmi, hanem főútnak minősül, tehát díjfizetési kötelezettségről nincs és nem is lehet szó.” – idézte Ughy Attila, aki többek között egyeztetett Kucsák László országgyűlési képviselővel, és más képviselőkkel is, hogy csak olyan megoldás születhessen az útdíj kérdésében, ami semmiféle többletterhet ne jelentsen a kerületben, illetve az agglomerációs településeken élőknek.