Ez volt az év a Városgazdánál

Írta:  2014.12.17.
A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. idei működésének legfontosabb eseményei időrendben.

Befejeződött a Sina Simon sétány felújításának második üteme. A Gloriett-lakótelepen lévő sétányon járdákat építettek, a vízelvezetést nyitott folyókákkal oldották meg. A munkálatok során egy új, parkosított kis tér is kialakult.

47 bérlakás felújítását tervezte és végezte el a cég ebben az évben. A felújítások nyomán komfortosabbak lettek a lakások. Ahol szükség volt rá, kicserélték a csőrendszereket, a vezetékeket, modernizálták a fűtésrendszert, és új nyílászárókat építettek be.
Szinte minden napra jut egy házi csatornarákötés! Folyamatosan érkeznek a megrendelések a Városgazdához a szennyvízcsatorna-gerincvezetékek kiépítése utáni házi bekötésekre.

A fásítási, gondozási, ifjítási program keretében kb. 570 fát kellett kivágnia a cégnek, amely ennek megfelelően a tavasz kezdetéig ugyanennyit pótol majd vissza. Saját szervezésben és költségvetésből ebben az évben 250 fát már be is szerzett a Városgazda.

Megnyílt a cég központosított ügyfélszolgálata a Baross utca 7. szám alatt. A korszerű ügyfélszolgálat tavaly összesen 6800 ügyet kezelt, idén decemberig már több mint 9300-at. Munkaidőn kívül és ünnepnapokon a diszpécserszolgálat várja a bejelentéseket, és sürgős, balesetveszélyes helyzetben intézkedik.

Járdaépítési program. Szeptemberben indult a járdaprogram következő üteme, amelyben az egész évre tervezett több mint 8 kilométeres hálózat építését időre be tudták fejezni. Ebben az évben Erzsébet- és Bélatelepen, valamint a Lakatos-lakótelepen készült el a legtöbb szakasz.

Hat családi közönségtalálkozót szervezett a Városgazda szeptember 14. és október 4. között szerte a kerületben, hogy a lakosság minél szélesebb körét ismertesse meg sokrétű feladataival.

A kerületi állásbörzéken idén is részt vett a cég, a tavaszi és az őszi rendezvényen számos különféle álláslehetőséget kínálva a munkát keresőknek.

A fontosabb iskolai felújítások közé tartozott a Kandó téri iskola három teremmel való bővítése; az Eötvös iskola külső területének rendezése; a Dohnányi zeneiskolában egy tanterem felújítása és egy újnak a kialakítása; a Vörösmarty iskolában két vizesblokk teljes körű felújítása és új nyílászárók beépítése. 

Új parkolók létesültek a Nagyenyed utcában, az István utcában és a Kandó téren, s a gyeprácsos parkolókhoz a korszerű vízelevezetés is kiépült.

Forgalomlassító szigeteket építettek a Közdűlő és a Nemeske utcában, a Nyíregyháza–Beregszász és a Nyíregyháza–Gömbakác utcai kereszteződésben, valamint további két kereszteződést tettek biztonságosabbá a Szurmay–Nagybecskerek és a Szurmay - Nagyszalonta utca kereszteződésében.

A csapadékos időjárás próbára tette a közintézmények és a közterületek használóit és fenntartóit egyaránt. A Városgazda megkezdte az utak mentén az esővíz elvezetésére szolgáló szikkasztóárkok kiásását, illetve a meglévő nyílt árkok tisztítását és szükség esetén a mélyítésüket.
Befejeződött a Hargita tér felújításának harmadik üteme, vagyis a térkövezési munka és a járda teljes kiépítése.

A Bókay-kerti majálist és a Szeptemberi Kóstolót sikerrel szervezte idén is a Városgazda. A régi családi május 1-jék hangulatát idéző rendezvényen a családi programok mellett több nagykoncert is várta a kerület apraját-nagyját. A szeptember 5–7. között zajló háromnapos program koncertjei és a 70 főzőcsapat által készített ételek 25–27 ezer látogatót vonzottak.

A Park uszoda strandjának tavaly elkezdett fejlesztése folytatódott. Nagyobb füves területen napozhattak a vendégek, akik a korábban irodaként használt faépület átalakításával vizesblokkal ellátott, kabinos rendszerű férfi- és női öltözőt és értékmegőrzőt is birtokba vehettek.

Felújította a cég az árkádsort a Lakatos- és a Havanna-lakótelepen.

Megszépült a házasságkötő terem bejárata előtti rész a Városház utcában.

Defibrillitárok! A cég által üzemeltetett Sportkastélyban és három uszodában darabonként 400 ezer forintba kerülő életmentő eszközöket szereltek fel, amelyek rendeltetésszerű használatára profi mentősök képezték ki az úszómestereket. Az év végére vaamennyi, a Városgazda által felügyelt sport- és kulturális intézményben lesz defibrilliátor.

A futópálya is megújult a Bókay-kertben. Az 508 méter hosszú pálya futófelületére fahulladékból készült környezetbarát és a futók ízületeit kímélő burkolat. A pálya szélessége mintegy másfélszeresére bővült, a nyomvonala megváltozott, így egymás mellett is elférnek a futók, akik az új, korszerű világításnak köszönhetően sötétedés után is sportolhatnak.

Felújította a cég a Vilmos Endre Sportcentrum tornacsarnokát. A földszinti folyosó, a 4 öltöző és a 2 vizesblokk felújításával a sportcsarnok végre méltó körülmények között fogadhatja a sportolni vágyókat.
Saját úszótanfolyamokat indított a Városgazda „Tudja jó kezekben gyermekét!” szlogennel. A kezdeményezés, akárcsak a nyári úszótábor, rövid időn belül nagyon népszerű lett.

A Sport és Ifjúsági Szálló épületében megvalósított jelentős átépítés keretében a Városgazda szakemberei kialakítottak többek között két közösségi zuhanyzót, és az MLSZ-féle pályázati forrásból az öltözőt is fel tudták újítani.