Színesedik a Kandó

Írta:  2014.11.18.
Akár a négyszögletű kerek erdő, olyan lett a Kandó Téri Általános Iskola új épülete.
Magyar Márta igazgató asszony köszöntötte az ünnepélyes alkalmon megjelenteket, Ughy Attila polgármestert, Kucsák László országgyűlési képviselőt, Flór Pétert, a Színes Város Csoport főtitkárát.
– Voltunk már így együtt ebben az épületben, nem is olyan régen, szeptemberben, amikor megnyitottuk ezt az új és szép iskolát – mondta Magyar Márta, majd a gyerekekhez fordult: – Ahol nagyon jól érezzük magunkat. Így van?

S felhangzott a mosolygós gyermekek kórusa:
– Igen!
Az igazgató asszony a vidám dekorációra utalva elmondta, a sok szép rajz, mind egy megálmodott világ része, egy olyan világé, amelyben sok a virág és sok a fa.
– Tegye fel a kezét, aki tudja, mi volt régen ez az épület? – kérdezte a diákokat Ughy Attila.
Számos kéz lendült a magasba. Az egyik jelentkező már mondta is:
– Játszóház, előtte pedig bolt.

A polgármester hangot adott az épület átadásakor megszületett gondolatnak, amely szerint egy ilyen iskola külsejének is meg kell megmutatnia, milyen munka folyik odabent, s milyen a hangulata a gyerekeknek.
– Az igazgató nénivel azt szerettük volna, hogy mindig vidáman érkezzetek az iskolába. Ezért a hatalmas fehér falfelületeket a nyári természetet idéző dekorációval festettük ki – emlékeztetett Ughy Attila, s hozzátette: – Már csak azért is, mert nyáron nektek nem kell iskolába járnotok.
A jövővel kapcsolatban a polgármester úgy fogalmazott, eddig szakemberek dolgoztak a falakon, szekrényeken, azonban Magyar Márta igazgatóval megállapodtak, hogy tavasszal az oldalsó falakon minden gyerek kipróbálhatja saját tehetségét.

– Persze nem graffiti pisztollyal! – figyelmeztetett Ughy Attila, aki a módszerről szólva elmondta, hogy a körvonalakat előre felrajzolják majd.
Ebben, akár az eddigi dekorációkban, ismét Flór Péter és a Színes Város Csoport segítségét kérik.
– A Színes Város Csoport ghánai ötlet nyomán, 2009-ban kezdte tűzfal színesítő működését – idézte fel a közelmúltat Flór Péter. Azóta számos önkormányzati és céges megbízásnak tettek eleget. A Kandó Téri iskola projektjét azért is szereti a főtitkár, mert jó illeszkedik a zöldövezeti környezetbe, és bízik abban, hogy a gyerekek számára is fontos alkotást hoztak létre. A munka előkészületeiről szintén szólt Flór Péter:

– Négy elképzelést vázoltunk fel az igazgató asszony számára, amelyek közül ezt választotta.
Az alkotás Jánosi Anna és Bakó Tamás, a MOME tervező grafika szakos hallgatóinak alkotása.
Kucsák László, Pestszentlőrinc-Pestszentimre országgyűlési képviselője, ünnepi beszédében emlékeztetett, öröm, hogy a más helyeken már bizonyított Színes Város itt is bemutathatta tudását.
– Nektek, gyerekek, azt kívánom, hogy ezen az új oktató bázison a lehető legjobb eredményeket tudjátok felmutatni – fogalmazott Kucsák László.
A Kandós diákok kedves műsorral hálálták meg a derűs dekorációt.