Kevesen szavaztak 11 óráig

Írta:  2014.10.12.
A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint országosan a szavazásra jogosultak 16,5 százaléka voksolt 11 óráig az önkormányzati választásokon. Pestszenltlőrinc-Pestszentimrén a 81 803 választópolgár közül 13 947-en éltek szavazati jogukkal: ez 17,05 százalékos részvételi arányt jelent.
A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint országosan a szavazásra jogosultak 16,5 százaléka voksolt 11 óráig az önkormányzati választásokon. Pestszenltlőrinc-Pestszentimrén a 81 803 választópolgár közül 13 947-en éltek szavazati jogukkal: ez 17,05 százalékos részvételi arányt jelent, ami a fővárosban az egyik legmagasabb (csak a XIX. kerületben mentek el többen eddig szavazni). Az április 6-i országgyűlési választásokhoz viszonyítva ugyanakkor csökkent a részvétel, akkor délelőtt a polgárok 27,4 százaléka járult az urnákhoz a kerületben. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a szavazás rendben zajlik, rendkívüli esemény nem történt.
A szavazókörök reggel 6 órakor rendben kinyitottak. A XVIII. kerületben az első órában 672-en szavaztak (0,82%), 9 órakor pedig 6,76 %-os volt a részvétel, ami 5530 szavazót jelent.
A fővárosban eddig 202 906 választó voksolt, ez 14,47%-os részvétel.
Pestszentlőrinc-Pestszentimrén 14 egyéni választókerületben lehet az urnákhoz járulni. Budapesten, így a XVIII. kerületben is, 3 szavazólapot kapnak a választópolgárok. Az elsőn a főpolgármester, a másodikon a kerületi polgármester személyére, a harmadikon pedig az adott szavazókörzet önkormányzati képviselőjére voksolhatnak.
Szavazni a körzet szerint illetékes szavazóhelyeken este 19 óráig lehet. A szavazáshoz senki ne felejtse el magával vinni személyi igazolványát és lakcímkártyáját.

Rosszullét és betört ajtóüveg

A választás összességében rendben zajlik az egész országban, mindössze néhány rendkívüli esemény történt. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszakeszi 3-as szavazókörének fülkéjében 9 db üres szavazólapot talált a szavazatszámláló bizottság egyik tagja.
Jászapáti 2. számú szavazókörében a voksolás kezdetét követően rosszul lett a szavazatszámláló bizottság elnöke, ezért elhagyta a helyiséget. A feladatát a továbbiakban helyettese látja el.
Tiszaburán a 800-as szavazókör üvegezett ajtaját a voksolásra feltorlódott tömegből valaki betörte. Kérésre a rendőrség biztosította a szavazókör rendjét, így a voksolás rendben zajlik.