A közösség adja meg egy állam erejét

Írta:  2014.08.20.
Szent István a tiszta, stabil és erős magyar állam megteremtéséért küzdött. Ez az erős állam azóta is fent áll - mondta Ughy Attila ünnepi beszédében Pestszentimrén.

„Szent István a tiszta, stabil és erős magyar állam megteremtéséért küzdött. Ez az erős állam azóta is fent áll, és hirdeti, hogy a magyar nemzetnek kitüntetett és kiemelt helye van a történelemben.” Többek között ezekkel a gondolatokkal emlékezett meg Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere az állam alapítójáról az augusztus 19-én tartott ünnepségen.
A pestszentimrei Hősök terén Kaposi József, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense beszédében úgy fogalmazott, hogy Szent István az egyénekből közösséget teremtett.
- Ezt a közösséget aztán nemcsak kereszténnyé tette, hanem belőlük országot alapított, majd ezt az országot az európai államok közé soroltatta – mondta az ünnepi szónok, aki arra is rámutatott, hogy a szent istváni mű addig áll fönt, amíg képesek vagyunk egyéni céljainkon túl közösségben is gondolkodni.
- Amikor Szent István király a nyugati kereszténységet választotta, akkor a fejlődőképes államberendezkedés mellett kötelezte el magát. Jog- és törvényalkotó intézkedéseivel pedig megteremtette a történelmi Magyarország alapjait – fogalmazott Kaposi József.
Az augusztus 20-ról szóló megemlékezésen Presits Tamás színművész, Tűz Tamás „Szent István király” című versét mondta el, Fehér Zsuzsanna előadóművész pedig az „Ó, Szent István dicsértessél” kezdetű, középkori moldvai csángó eredetű népdalt, illetve gitárkísérettel egy saját szerzeményét énekelte el.
Az ünnepséget koszorúzás zárta. Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata nevében koszorút helyezett el az országzászlónál Ughy Attila, Kucsák László országgyűlési képviselő, alpolgármester és Lévai István Zoltán alpolgármester. A pestszentimrei városrészi önkormányzat nevében Csabafi Róbert és Újvári Miklósné, a Fidesz nevében Torma Beáta és Galgóczy Zoltán, a KDNP nevében Kiss Róbert és Szarvas Attila, a kerületi baloldali együttműködés nevében Szaniszló Sándor és Petrovai László, a Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében Makai Tibor és Gyenge Károly, az LMP részéről pedig Kassai Dániel, Székely Imre és Zarándy Zoltán koszorúzott, illetve a kerületi civil és társadalmi szervezetek képviselői is elhelyezték koszorúikat.