Szép is, tartós is

Írta:  2014.08.16.
Végéhez közelednek a Mikszáth Kálmán utca 2/B sorház mögötti rézsű felújításának munkálatai. A megújuló, megszépülő zöldfelület sokkal ellenállóbb lesz az időjárási viszontagságokkal szemben, mint eddig.
– A házak mögött egykor víztározó volt. Jó ötven éve, hogy feltöltötték és rézsűfelületet alakítottak ki. Az időjárási viszontagságok miatt az évtizedek alatt a rézsű több helyen lemosódott, nagyon erős talajerózió alakult ki – tájékoztatott Kádár Tibor önkormányzati képviselő.

A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. a képviselő kezdeményezésére, az önkormányzat megbízásából bruttó 1,2 millió forintból újítja fel a területet.
– A Mikszáth Kálmán utca 2/B mögötti rézsű 450 négyzetméteres területével kezdődtek a munkák – mondta a képviselő. – Eddig kijavították a társasház alámosott járdáját, és földmozgatást követően elbomló jutaszövetet feszítettek a földterületre. A szövet kifeszítése után érkező „cunami” felért egy teszttel. A talaj ugyan nem mosódott le, ennek ellenére a szövetbe 682 olyan évelő növényt (többek között vinkát, japánbirst, madárbirst, árnyékliliomot, téli jázmint) ültettek, amelyeknek gyorsan terjedő apró gyökérzete képes a felső talajréteget megfogni a jutaszövet elbomlása után is. A növények nagy része nemsokára kivirágzik.