Sokszínű programok a gyerekeknek nyáron is

Írta:  2014.03.12.
Változatlan áron táborozhatnak idén is azok a gyerekek, akik a Bókay-kerti napközis tábort választják. Várja a diákokat a Balatonakalin berendezett tábor is, és folytatódik a Határtalanul program, amelyben iskolai osztályok juthatnak el határon túli területekre.
Nem lehet gondja a választással annak a szülőnek, aki kerületi szervezésű nyári táborra szeretné beíratni gyermekét, gyermekeit: Pestszentlőrincen és Pestszentimrén iskolák és művelődési házak kínálnak napközis jellegű, illetve bentlakásos táborokat, a Bókay-kertben pedig egész szünidőben rendszeres étkezéssel, egésznapos programmal várja az vakációzókat a napközis tábor. Az önkormányzati támogatásnak köszönhetően mindez rendkívül mérsékelt áron elérhető.

−Az önkormányzat mindig fontosnak tartotta, hogy a kerületi gyerekek vakációja tartalmas és a szülők számára megfizethető legyen. Ezért támogat minden lehetőséget, ami ennek valóra váltásában segít. A napközis táborra a képviselő-testület idén ugyanannyi összeget irányzott elő, amennyit tavaly, így a tábor díja változatlan lehet – mondta Kucsák László országgyűlési képviselő, alpolgármester.

Vár a Balaton

Az iskolák szervezhetnek turnusokat az önkormányzat tulajdonában Balatonakalin álló táborba is, így a kerületi gyerekek jutányos áron tölthetnek el egy-egy hetet a magyar tenger partján.
−Kiemelt fontosságú lehetőségről van szó. Egy Balaton-parti üdülés minden gyereknek nagy élmény, de akad olyan fiatal is, aki másként nem juthatna el ide – magyarázta Kucsák László.

Hortobágy és Tisza-tó

Számos programot kínálnak minden nyáron a művelődési és közösségi házak által szervezett táborok is. Ezek között akad napközis jellegű, de olyan is, amely az ország valamely érdekes tájegységére – például a Hortobágyhoz közeli Tisza-tó környékére – viszi el a szünidőzőket. A közművelődési intézmények az önkormányzat kezelésébe tatoznak, így e nyári lehetőségek jó része is kedvezményes az önkormányzati támogatásnak is köszönhetően.

−A közművelődési intézmények többnyire tematikus táborokat szerveznek, ezekben mód van táncra, környezetvédelmi programok látogatására, fotózásra, festésre, kézműveskedésre, sportolásra és még nagyon sok egyébre. Általuk színesedik a tábori kínálat, így tényleg van lehetősége választani annak, aki a nyarát szeretné megtervezni – fejtette ki Kucsák László.

Erdélytől Felvidékig

Kiváló lehetőséget nyújt a magyarországi és a határon túli diákok számára a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 2011 óta futó, Határtalanul című programja. Ennek keretében iskolai osztályok pályázhatnak utazástámogatásra: a határon túlról Magyarországra, innen pedig Felvidékre, Délvidékre, Kárpátaljára és Erdélybe. A kerületből több iskola – például a Kandó téri, a Gulner, a Kassa utcai – élt már a lehetőséggel, de akadt olyan intézmény is – ilyen volt a Bókay Árpád-iskola – amely kétszer is elnyerte a támogatási összeget.
−A XVIII. kerület jó kapcsolatokkal rendelkezik a határon túl: a székelyföldi Tusnádfürdő és a kalotaszegi Körösfő szívesen segítenek szállással, étkeztetéssel, programszervezéssel, tájékoztatással az innen oda utazó gyerekeknek. Jó barátságokat ápolunk a többi magyarok lakta területen is, így nem lesz nehéz dolguk azoknak az osztályoknak, amelyek idén nyernek el támogatást a Határtalanul programban – fogalmazott Kucsák László.