Gazdag őszi kínálat a művelődési házakban

Írta:  P.A. 2017.09.07.

A nyár sem telt eseménytelenül a XVIII. kerületi művelődési, közösségi házakban.

A nyár sem telt eseménytelenül a XVIII. kerületi művelődési, közösségi házakban, hiszen mindegyik intézmény számos kikapcsolódási lehetőséget kínált a vakációzó gyerekeknek és a szülőknek is. A tanévkezdés ugyanakkor azt is jelenti, hogy újraindul a klubélet, folytatódnak a népszerű tanfolyamok, vagy éppen újak kezdődnek.
A nyári napközis táborokkal kapcsolatban Császár Bíró Lilla, a Kondor Béla Közösségi Ház vezetője úgy fogalmazott, hogy a gyerekeknek mind művészeti, mind kulturális téren tudtak élményeket nyújtani, új dolgokat tanítani.


Festészet és népi hangszerek


– A kerékpáros táborunk röviddel az iskolakezdés előtt ért véget, és biztos vagyok benne, hogy akik részt vettek rajta, azok a biztonságos, szabályos közlekedésről tanultakat már az első tanítási napokban hasznosítani tudják – foglalta össze röviden a nyarat az intézményvezető, aki azt is elmondta, hogy két kiállítással kezdődik a közösségi ház őszi szezonja. – Forintos Anna festőművész Szeretetben című tárlata a Városháza Galériában szeptember 15-ig látható, a közösségi házban pedig Magyar József festőművész Felhőgombolyítók című kiállítását lehet megtekinteni szeptember 24-ig.

VSZ 6716 copy
A Csokikoncert-sorozat szeptember 10-i állomásán népi hangszerek bemutatója lesz, Pavella Krisztina és Parlagi Renáta népzenész, valamint Kárpáti Szilvia mesemondó fogadja a gyerekeket és kísérőiket.
Nagy sikere volt tavasszal az önkormányzat által támogatott ingyenes színházi és bábelőadásoknak. Ősszel újabb kilenc előadást szerveznek.
– Három-három előadással várjuk az óvodásokat, illetve az alsó és felső tagozatos általános iskolásokat. Az intézmények vezetőivel megegyeztünk abban, hogy lehetőség szerint olyan gyerekekből álló csoportokat küldenek, akiknek egyébként nincs lehetőségük arra, hogy színházba járjanak. Szeretnénk segíteni abban, hogy a rászoruló gyerekek is élvezhessék a színházi hangulatot – hangsúlyozta Császár Bíró Lilla.


Kicsiknek is, nagyoknak is

Gyerekeknek és felnőtteknek is kínál előadásokat a Rózsa Művelődési Ház. Októberben a Csetlő-botló Fajankó című zenés mesejáték a kicsiknek, az Asszony körbejár című vígjáték a felnőtteknek szól. Október végén érkezik a L’art pour l’art Társulat Halványlila gőz című előadása, míg Zorán az idei turnéja keretében november 16-án lép fel a művelődési házban.
Szeptember elején a Pestszentimrei Közösségi Házban is elindultak a tanfolyamok, a részletes őszi programfüzet megtalálható a www.pikhaz.hu oldalon. Szeptember 13-án délelőtt megkezdődik a Hangszersimogató elnevezésű játékos interaktív zenei sorozat óvodásoknak, délután pedig Mindennapi zene iskolásoknak címmel interaktív énekórán vezetik be a gyerekeket egy-egy hangszer vagy műfaj rejtelmeibe professzionális zenészek. Ugyanezen a napon nyílik meg, és szeptember 28-ig tart Ugray György szobrászművész emlékkiállítása.