A hétvégén nyit a jégpálya

Írta:  2013.11.25.
A megszokott hangulattal, a régi áron, de nagyobb felületen várja advent első hétvégéjétől a látogatókat a szabadtéri jégpálya a régi piactéren.
A téli hónapok legnagyobb attrakciójának számít a szabadtéri jégpálya, amely decemberben a régi piac helyén, januártól a Bókay-kertben várja a látogatókat. Az ideiglenes létesítmény nem csupán a helyi oktatási-nevelési intézmények növendékeinek kínál mozgási és sportolási lehetőséget, hanem általában a kerületben élőknek.

Gyorsan vált valóra

Három évvel ezelőtt, 2010 őszén került a képviselő-testület elé a javaslat, hogy a téli sportok kedvelői számára épüljön ideiglenes szabadtári jégpálya a kerület egy jól megközelíthető pontján. Mivel a kezdeményezést teljes egyetértésben támogatták a képviselők, és kivitelezőt-üzemeltetőt is hamar sikerült találni, december 27-én már meg is nyílhatott a pálya a Bókay-kertben.

Az ötlet rendkívüli sikert aratott a lakosság körében, így hamar kiderült, hogy az érdeklődésre tekintettel a létesítményt nem szabad január végén bezárni és elbontani, hanem egészen a tél, vagyis február végéig nyitva kell tartani.

Napok a jégen

A következő évtől a jégpálya a régi piactéren nyitott, amely – mivel az 50-es villamos vonalán fekszik – szintén könnyen megközelíthető. Hosszabb lett a korcsolyázási szezon is: a pálya már advent első hétvégéjén megnyílt. Ide került a kerület karácsonyfája, és hagyomány lett az ünnepi vasárnapok előestéjén a közös gyertyagyújtás. Az önkormányzat következetesen ragaszkodott ahhoz, hogy a belépőjegyek ára ne emelkedjék: 400-450 forintért léphetett jégre bárki, a melegedő mellett pedig korcsolyát lehetett bérelni.
A pálya felépítésének kezdettől kettős célja volt. Az egyik az, hogy délutánonként a helyi lakosok mozgásra, sportolásra, alkalmas helyre leljenek benne, egyben egy különleges hangulatú korzóra, ahol ismerősökkel, barátokkal találkozhatnak össze. A másik, hogy délelőttönként a kerületi óvodások, iskolások kihelyezett testnevelésórákat tarthassanak itt. Mindehhez ráadás volt, hogy januártól a Bókay-kertben esténként jégkorongcsapatok bérelhették ki a pályát rendkívül jutányos áron.

Ünnepi fények

− Idén a jégpálya mindkét helyszínen 450 négyzetméteren fogadja a látogatókat. Körülötte jégkorongpalánk fog húzódni, az öltöző mellett közvetlenül pedig büfé várja a mozgásban kifáradt látogatókat – árulta el Lévai István Zoltán.

Az alpolgármestertől azt is megtudtuk, hogy december 30-ig a régi piactéren áll majd a pálya, aztán – nagyjából egyhetes átszerelési szünet után január 6-án reggel nyit újra a Bókay-kertben, ahol egészen február végéig lesz látogatható, ha az időjárás megengedi. Délelőttönként továbbra is az óvodai és iskolai csoportoké a terep, délután a többi látogatóé. A belépő ára is változatlan, 450 forintért lehet jegyet váltani. A pálya körül a kedvelt látványosságokkal találkozhatnak a látogatók.
− Kerületi felajánlásból állíthatjuk majd fel a pálya mellett a karácsonyfát. Itt lesz megtalálható az adventi koszorú, a betlehem, valamint szombati és vasárnapi napokon a kisállat-simogató, amely az utóbbi években az egyik legkedveltebb attrakció volt – mondta Lévai István Zoltán. − A valóban látványosnak ígérkező hivatalos megnyitót november 30-án 17 órakor, advent első vasárnapjának előestéjén tartjuk, s közösen gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorún. Ezt követően zárásig, vagyis 21 óráig díjtalanul lehet igénybe venni a pályát. Aki elfelejt korcsolyát hozni, a teljes időszakban bérelhet a helyszínen.
Az alpolgármester arról is tájékoztatott, hogy a kerület a megszokott módon díszbe öltözik az advent kezdetére.
− Ahogy megszokhattuk, Pestszentimrén a Nemes utcában, Pestszentlőrincen az Üllői úton ünnepi világítás lesz. A Béke téren – ugyancsak felajánlásból – idén is állít karácsonyfát az önkormányzat.