Rendőrség Pestszentimrén!

Írta:  2013.11.12.
Rendőrségi iroda nyílik az Imre-házban, így a pestszentimreieknek nem kell a Szarvascsárda térre utazniuk, ha közbiztonsággal kapcsolatos ügyeiket szeretnék intézni. Többek között erről hoztak döntést a képviselő-testület november 7-i ülésén.

Két olyan kerületi oktatási intézmény épületének felújításáról határozott a képviselő-testület, amelyek a főváros építészeti örökségéhez tartoznak: az egyik restaurálandó elem a Gulner Gyula Általános Iskola homlokzata, a másik a Dohnányi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola lovagtornya. A munkálatok pénzügyi fedezetét pusztán önkormányzati költségvetésből nem lehetne előteremteni, ám mindkét beruházás megoldható pályázati pénzek bevonásával. A Gulner iskola felújítása a Fővárosi Önkormányzat által kiírt Műemléki Keret 2013 pályázat segítségével lehetséges, a Dohnányié az ugyancsak a főváros által kiírt Építészeti Értékvédelmi Támogatás program révén. A Dohnányi iskola lovagtornyát egyébként 2010-ben már nagyrészt megújították, most a homlokzat kiigazítására és a nyílászárók cseréjére lesz mód. A testület döntött a pályázatokhoz szükséges önrész elhatárolásáról a jövő évi költségvetésben.

Munkahelyeket a térségbe!

A repülőtér közelségében hatalmas gazdasági potenciál rejlik. Ezt nem kell hosszasan magyarázni a XVIII. kerületieknek, hiszen Pestszentlőrincen és Pestszentimrén alig akad olyan család, amelynek ne volna legalább egy tagja, aki a légiiparban dolgozott. A Malév 2012-es megszűnése új helyzetet teremtett. Rengeteg szakembernek kellett más feladat után néznie, és sokat veszítettek a beszállító vállalkozások is. Pedig nemzetközi példák mutatják, hogy a reptéri térségek sokat profitálhatnak a nemzetközi légikikötők közelségéből. Ezért pályázott a XVIII. kerület Vecséssel közösen a Norvég Alaphoz egy olyan projekttel, amelynek célja a térség gazdasági lehetőségeinek feltárása és az erre épülő gazdasági stratégiák kidolgozása. Az airLED projekt most újabb állomáshoz érkezett: az önkormányzat képzéskoordinációs irodát kíván létrehozni a tulajdonában lévő Üllői út 371. szám alatti ingatlanban. Az irodában lehetőség lesz egyrészt azoknak az önkormányzati dolgozóknak a továbbképzésére, akik részt vesznek majd a közszolgáltatás-fejlesztésben és az innovációs feladatok teljesítésében, másrészt a helyi lakosok igényeinek megfelelő felnőttképzési anyagok kidolgozására és a képzések lebonyolítására.

Rendőrségi iroda Imrén

Megkönnyíti a Havanna-lakótelepen élők ügyeinek intézését, hogy a nyár óta kihelyezett rendőrségi iroda működik a Csontváry utcában. A környéken élőknek így nem kell a Szarvascsárda téri kapitányságig utazniuk, ha bejelentést, feljelentést akarnak tenni, vagy bármilyen más közbiztonsággal kapcsolatos ügyet szeretnének intézni. Megtehetik ezt munkanapokon 10 és 20 óra között az önkormányzati tulajdonú ingatlanban kialakított irodában. Ebben a tekintetben ezentúl a pestszentimreieknek is könnyebb lesz az életük, ugyanis az önkormányzat a kerületi kapitánysággal kötött megállapodás alapján átenged egy irodai szobát használatra a most felújított Imre-házban. Az iroda nyitva tartása megegyezik majd a lőrinciével.
A kerületben szolgálatot teljesítő fiatal rendőrök munkáját segíti az önkormányzat a képviselő-testület egy másik döntésének értelmében. Az önkormányzat 2009 óta ad bérbe néhány lakást a kerületben szolgálatot teljesítő rendőröknek. A november 7-i ülésen egy Havanna utcai lakás átengedéséről született határozat.