Emi néni örökre elment

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.06.23.

Dimity Antalnét, a XVIII. kerületi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnökét június 1-jén kísérték utolsó útjára a szentendrei szerb ortodox temetőben.

Dimity Antalné, Emi néni kicsi, törékeny asszony volt, akiről – ismerve az aktivitását – senki sem gondolta volna, hogy már a kilencvenes éveit tapossa. Magyarcsanádon született, de több mint 65 évig élt Pestszentlőrincen. Itt nevelték fel a férjével – aki szintén szerb származású volt – három fiúgyermeküket.

20170621 2
A kezdetektől tagja volt az 1998-ban megalakult XVIII. kerületi Szerb Nemzetiségi Önkormányzatnak. Az elnöki tisztet 2006-tól az élete végéig töltötte be.
Emi néni fáradságot nem ismerve tartotta össze, aktivizálta a közösséget, amely kis számú szerb származású lakosokból és ötven-hatvan, a szerb kultúra iránt érdeklődő emberből tevődött össze.
1958-tól aktív tagja volt a Magyar Vöröskereszt XVIII. kerületi szervezetének is Ganzkertvárosban.
Példaértékűen vette ki a részét a szerb nyelv ápolásából, a kulturális és a gasztronómiai hagyományok őrzéséből, megosztásából a helyi lakosokkal, a baráti kapcsolatok fenntartásából és fejlesztéséből a többi kerületi nemzetiségi önkormányzattal.
A helyi szerb nemzetiség jelen van a kerületi önkormányzat által szervezett rendezvényeken, többek között a nemzetiségi fesztiválon, képviselteti magát a magyar ünnepekhez kapcsolódó helyi megemlékezéseken, koszorúzási ünnepségeken, amelyekről Emi néni soha nem hiányozhatott.
Idős kora és egyre súlyosbodó betegsége ellenére rendkívül tevékeny volt az utolsó hónapokban is.
Dimity Antalné május 24-én, 94 éves korában hunyt el. Június 1-jén a szentendrei Belgrád-székesegyházban mondott gyászmise után a szerb ortodox temetőben helyezték végső nyugalomra.
A XVIII. kerületi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnökét Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata saját halottjának tekintette.