Az ivóvizet mindenki nyugodtan fogyaszthatja

Írta:  2013.10.03.
Tarlós István vizsgálatot rendelt el a Fővárosi Településtisztasági Kft-nél, mert a társaság veszélyes hulladékot öntött ki a XVIII. kerületi Cséry-telepen. A vizsgálat megkezdése után néhány nappal a főpolgármester menesztette az ügyvezetőt.
Azonnali hatállyal menesztette a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. ügyvezető igazgatóját az olajos iszap Cséry-telepi elhelyezése miatt Tarlós István főpolgármester. Egyes sajtóinformációk szerint a fővárosi tulajdonban lévő szennyvízszállító telephelyéről ideiglenesen kitiltották a szippantós kocsikat. A főpolgármester belső vizsgálatot rendelt el a cégnél, miután többen is azt állították, hogy annak haszonjárművei illegális helyeken ürítenek engedély nélkül veszélyes hulladékot.
Ughy Attila polgármester elmondta, hogy 2010-ig hivatalosan szállították ide a szennyvizet, amit addig itt kezeltek, azóta viszont csak telephely van itt.

Megszüntették a szennyezést

– Mivel itt veszélyes hulladékkezelésről van szó, ezekben a kérdésekben a kerületi önkormányzatnak nagyon csekély a hatásköre, és nagyon kevés információval rendelkezik a telep működéséről – tájékoztatott kerületünk polgármestere. – Ebben az ügyben már büntető feljelentés történt, és a főpolgármester súlyos döntéseket hozott meg.
A polgármester kérésére a Fővárosi Védelmi Bizottság napirendre tűzte a Cséry-telep helyzetét, s a helyszíni vizsgálatot követően megszüntették az illegális leeresztést. Ezzel párhuzamosan vizsgálják, hogy milyen környezetterhelést okozott a tevékenység.

Itt nincs vízbázis

– Ezen a területen vízbázis nem található. A kerület és a tágabb értelembe vett környezet a Csepel sziget nyugati részéről és a Szentendrei-szigetről kapja az ivóvizet. Ennek ellenére a vízmérési pontokon az elmúlt időszakban többször is ellenőrzést tartottak, és megállapították, hogy az ivóvízre nem volt hatással a tevékenység. Az ivóvíz, a vezetékes víz semmilyen módon nem veszélyes a környéken, ezért mindenki nyugodtan fogyaszthatja.
Lakossági tájékoztató a vezetékes ivóvízről

„Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Fővárosi Vízművek Zrt. által szolgáltatott közműves ivóvízellátás biztonságos, az ivóvízhálózatból származó víz megfelelő minőségű, így fogyasztása és felhasználása egészségre nem ártalmas. A szolgáltatott közműves ivóvíz a csepeli és a szentendrei vízbázisokból származik és zárt vezetéken érkezik a fogyasztóhoz. A vezetékes víz minőségét az ivóvíz szolgáltatója és a népegészségügyi hatóság is rendszeresen felügyeli, ellenőrzi.”

dr. Vass Csaba
helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos
Budapest Főváros Kormányhivatalának Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve




 

Mivel a kerületi önkormányzatnak a telep működésével kapcsolatban sem ellenőrzési, sem engedélyezési jogköre nincsen, a polgármester az illetékes hivataloktól, szakhatóságoktól folyamatos tájékoztatást kért. A víznyelő kutakból napokon belül újabb eredmények várhatók, hogy a szennyezés érintette-e a víz minőségét.

2010-ig szabadon szennyezhettek

– Nagyon elgondolkodtató, hogy a feljelentés tárgyát képező tevékenység 2009-ig a szakhatóságok engedélyével, teljesen legálisan zajlott. A fővárosnak és Tarlós Istvánnak határozott elképzelése, hogy minél hamarabb rekultiválni kell a területet, mert csak ez lehet a végleges és megnyugtató megoldás. A most megkezdődött csatornázásnak köszönhetően néhány éven belül az ilyen jellegű tevékenység teljesen okafogyottá válik, s ezt követően pályázatok segítségével megoldható, hogy a természet visszakapja azt a területet, amit egykor elvettek tőle – mondta Ughy Attila.