Szökőkutat Pestszentimrére!

Írta:  2013.09.16.
Lezárult a kültéri szökőkút létesítésével kapcsolatos ötletpályázatra beküldött alkotások elbírálása.

A Pestszentimre Jövőműhely Egyesület 2010 tavaszán alakult meg azzal a céllal, hogy közösségteremtő munkát folytasson, és óvja a városrész természetes és épített értékeit. Az egyesület ennek jegyében 2010-ben és 2011-ben hagyományteremtő szándékkal kirakatversenyt rendezett a Nemes utcában. A megmérettetés célja a helyi kereskedők összefogása mellett a harmonikusabb városkép kialakítása volt. Idén az egyesület ötletpályázatot hirdetett a Pintér Kálmán Szakrendelő előtti, önkormányzati tulajdonban lévő terület szökőkúttal elképzelt látványtervének elkészítésére.

Kreatív tervek, kidolgozott ötletek

Az eredményhirdetést lelkes tömeg előtt tartották szeptember 13-án a szakrendelő melletti füves területen. Az eseményt Teleki Sándor a Pestszentimre Jövőműhely Egyesület elnöke és Lévai István Zoltán alpolgármester nyitotta meg. A jó hangulathoz Samu Zoltán és barátainak népi zenekara és a Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola néptánccsoportjának előadása járult hozzá.

Felnőtt kategóriában, letisztult terveinek köszönhetően, Kolozs Ernő lett az első helyezett. Az általános iskolások kategóriájában Kalmár Nikoletta, a Kapocs iskola tanulója és Geburth Balázs, az Ady iskola diákja szerezte meg az első helyet. A középiskolások között egy makettépítő csoport (Balajti Zsófia, Köves Dóra, Kurják Fanni, Kurják Marcell, Majer Katalin, Majer Zsolt és Majer Zsuzsanna) bizonyult a legjobbnak. Érdemes megjegyezni, hogy a felnőtt kategóriában második helyezett Soltész Melinda üvegtervező figurális tervét a zsűri beltéri szökőkútként javasolta megvalósításra a Pestszentimrei Közösségi Házban.

A természet és a művészet találkozása

De miért éppen szökőkút? – tettük fel a kérdést Ódor Katalinnak, a Pestszentimrei Közösségi Ház igazgatójának, aki egyúttal az egyesület tagja is.

– Az emberek szeretik a szökőkutakat, mindig sokan időznek a környékükön. A szökőkút találkozók színhelye, sétacél, a szabadidő eltöltésének tartalmas közege, vagyis úgymond városi szintű aktív közösségformáló erő – hangzott a válasz.
Az eredmény az egyesületet igazolta, hiszen a pályázatra három kategóriában több mint 400 mű érkezett. Az alkotások egy hónapig tekinthetők meg a Pintér Kálmán Szakrendelő falára kifeszített molinón, illetve az egyesület honlapján.