Megújult a Piros iskola környéke

Írta:  2013.09.01.
Könnyebb lesz a gyalogos közlekedés a Piros iskola környékén, miután augusztus utolsó hetében területrendezési munkálatokat végeztek.
Könnyebb lesz a gyalogos közlekedés a Piros iskola környékén, miután augusztus utolsó hetében területrendezési munkálatokat végeztek. Az iskola melletti utcákban az eddiginél nagyobb területen védi a járdán haladókat az autók parkolását megakadályozó oszlopsor, megújult a villamosmegálló környezete, és új virágágyást is kialakítottak az iskola előtt.

– Az Építő és a Mikszáth Kálmán utca, azaz a Piros iskolát közrefogó két utca hosszú évek óta elhagyatottnak számított. Az előző városvezetés alatt is csak félmegoldások születtek a rendbetételre. A zöldterületet felváltotta az aszfalt, s a parkoló autók sokszor akadályozták a villamosforgalmat, és veszélyeztették a gyalogosokat – monda Kádár Tibor, a körzet fideszes önkormányzati képviselője. – Most sikerült elérni, hogy az Építő utcánál több parkolásgátló oszlop legyen, és rendbe hoztuk a villamosmegállóban a street-art alkotás környezetét is.
A munkálatok során új aszfaltburkolat került az iskola teherbejáratához, és kockakövekből hatalmas virágágyás készült. Ennél a bejáratnál mobil parkolásgátlókat szereltek fel, amelyek lehajthatók, így adott esetben a mentők, tűzoltók vagy a szállító teherautók behajthatnak, máskor viszont az oszlopok zárva tartják a területet.
– A felújításnak köszönhetően zavartalanná vált az Építő és a Mikszáth utca közti gyalogosforgalom. A villamospálya mellett megszűntek az aszfaltnyúlványok, ez a terület is füvesítve lesz, és a pálya mellett a sövényt is újratelepítik – tette hozzá Kádár Tibor. – Számos itt lakóval sikerült beszélnem a munkálatok alatt, jöttek, nézték, hogy mi készül. Várták már ezt a változást, mert sokszor kaptak már rá ígéretet, és örültek, hogy most meg is valósultak ezek a munkálatok.
A képviselő elmondta, hogy az ősz folyamán további fejlesztések várhatók a környéken. Pótolják az iskolánál a galagonyasort, kivágják a veszélyes fákat, a helyükre pedig új csemetéket telepítenek. Felújítják a Mikszáth Kálmán utca és az Üllői út sarkán lévő gyalogátkelőt is, amelynél jelenleg minden esőzésnél egy kisebb tengert alkot a víz. Itt az út új burkolatot kap, kiépítik a vízelnyelőt, a gyalogátkelő kialakításakor pedig ügyelnek arra, hogy mind a mozgáskorlátozottak, mind a vakok biztonságosan és kényelmesen kelhessenek át.