Három deszka, két színész, és egy közös szenvedély

Írta:  2013.06.03.
A színvonalas előadások és minőségi kisfilmek láttán nehéz volt a zsűri dolga a 18. Országos Amatőr Színjátszó és Országos Diákfilm Fesztiválon.

Dr. Grünvald Mária 26 éve dolgozik pedagógusként a kerületben, jelenleg a Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Felnőttek Gimnáziumának igazgatója. 1996-ban az akkor Hunyadi Mátyás Gimnázium, ma Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium égisze alatt indult útnak a kezdeményezés.-mondta Grünvald Mária a fesztivál létrehozója.-Az akkori hunyadis színjátszók egy színdarabbal és Sztori című első filmjükkel álltak a nagyközönség elé. Azóta pedig a szakkör fesztivállá alakult.

Kitartó zsűri

Az idei fesztivált az első díszlet kandalló melege mellett Kucsák László alpolgármester nyitotta meg. A fesztivál a Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Felnőttek Gimnáziumának szervezésével jött létre.

A produkciók értékeléséről szakértő zsűri gondoskodott, akik készek voltak arra, hogy hosszan vitatkozzanak egy-egy darabról vagy filmről. Az évek során állandósult zsűri tagok; Fráter Zoltán drámaíró, az ELTE tanára és Mikó Csaba drámaíró, a Roham Színház művészeti vezetője volt. A zsűri elnöke Dóka Péter író, a Móra Ferenc Könyvkiadó irodalmi szerkesztője volt. A fesztivál ötletét a Rózsa Művelődési Ház karolt fel, megrendezését évről évre a kerületi önkormányzat, a Lőrinci Garabonciás Alapítvány és a Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Közművelődési és Sport Közalapítványa támogatja.

Igazi színházélmény

Napjainkig több száz film került bemutatásra a fesztiválon, kiváló lehetőséget nyújtva ezzel a fiataloknak a bemutatkozásra.

A cél a színjátszás, a színház megszerettetése a fiatalokkal és az egymás közti tapasztalatcsere. Mindkét kategóriában indulhattak általános és közép iskolások, baráti vagy színjátszó körök és művelődési házak csoportjai. Műfaji, téma megkötés és idő korlát nélkül, bármilyen produkcióval lehetett nevezni. Így a húsz percestől a százhúsz percesig változó hosszúságú, a drámától a komédiáig eltérő műfajú színdarabokat is láthattak a nézők. A csoportok előszeretettel nyúltak kötelező olvasmányokhoz, versekhez, novellákhoz inspricáióért. A filmkészítés, színjátszás életre szóló élményt nyújt a fiataloknak. Önbizalmat ad és felelősségérzetet alakít ki bennük.

Idén 14 színjátszó csoport, 2 nap alatt 20 darabot vitt színpadra és 12 film bemutatására került sor. A színpadi bemutatókat videón rögzítették, ezzel is elősegítve a későbbi szakmai munkát és művészi fejlődést a csoportok számára. A kétnapos fesztiválon számos kerületi csoport mutatkozott be, de érkeztek még Szegedről és Mezőszentgyörgyről is csoportok. Grünvald Mária elmesélte, hogy van olyan szülő, aki általános, majd középiskolás korában is fellépett a fesztiválon, most pedig a gyermekét kíséri a bemutatókra. Két társaság fellépése között, elvonva a figyelmet a díszlet pakolásról és megakadályozva az elkószálást, az egész közönséget játékra invitálták és kvízkérdéseket tettek fel nekik művészeti témakörökben. A helyes válaszért pedig járt az ajándék csoki. A közönség pedig együtt nevetett, sírt és tapsolt az egész fesztivál alatt.

Díjazottak:

Országos Diákfilm Fesztivál eredményei:

Wágner Mariann: A legderűsebb film (Görögország szigetei)
Kolonics Csaba: A legjobb motivikus ábrázolás (Mementó)
Kuczora Tamás: A legjobb vágás (Halhatatlan királyok)
Rozmán László: A legjobb filmdráma (Nothing)
Osztermann Eszter: A legjobb rendezés díja (Álmok szárnyán)
Tamás István: a legjobb színészi alakítás díja (Annamari nem tenyésztett vadászgörényt)- - A legjobb játékfilm: Annamari nem tenyésztett vadászgörényt (Bőti Dániel, Tamás István, Olcsák Márton Horváth Mercédesz Naomi)



Országos Amatőr Színjátszó Fesztivál eredményei:

Tfirst Mariann a legjobb női szereplő általános iskolás kategóriában (Brassó Utcai Általános Iskola)
Gál Norbert a legjobb férfi főszereplő általános iskolás kategória (Kassa Utcai Általános Iskola )
Boldog Ádám a legjobb férfi színész középiskolás kategória (MASzK)
Hajgató Anita a legjobb női színész középiskolás kategória (MASzK)
Kiss Péter a legjobb férfi mellékszereplő (MASzK)
- A legvidámabb előadás (Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola)Elszi várgok
- A legjobb zenés előadás (Brassó Utcai Általános Iskola) Muzsika hangja
- A legjobb díszlet (Csontváry Általános Iskola) Idővarázs
- A legjobb csapatmunka (Kastélydombi Általános Iskola) Mesekincsek
- A legjobb rendezés (Gulner Általános Iskola) Alice csodaországban
- A legjobb drámai előadás (Vajk Utcai Általános Iskola) Nyomok a hóban
- A legjobb kabaré (Kassa Utcai Általános Iskola) Vonósnégyes
- A legjobb társulat MASzK
- A legkreatívabb megvalósítás (Kassa Színpad, középiskolás kategória) Teknősbéka
- A legjobb színpadkép (Felnőttek Gimnáziuma) Patika
- A legjobb adaptáció (Mókus Őrs) Az inas volt a tettes?
- A legjobb előadás (Karinthy Frigyes Gimnázium) Nyolc nő