Felfrissül a kerület összes zöldterülete

Írta:  2013.04.11.
A hó elolvadása után folytatódhat a március elején megkezdett, illetve az egész évben folyamatos pázsittakarítás.

A hó elolvadása után folytatódhat a március elején megkezdett, illetve az egész évben folyamatos pázsittakarítás. Az ősz folyamán lehullott és felgyülemlett zöldhulladék elszállítását is ettől a kora tavaszi időszaktól végzi rendszeresen az év folyamán a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt.

Gyűjtik az avart és metszenek

Pestszentlőrinc-Pestszentimre a főváros egyik legnagyobb zöldterülettel rendelkező kerülete. A városüzemeltető cég munkatársainak a lakótelepeken és a parkokban összesen több mint 509 ezer négyzetméter nagyságú zöldterületet kell megtisztítaniuk, felfrissíteniük. Nagy erőkkel folyik már a cserjeásás, a gyomlálás, a fatányérkapálás, a tápanyag-utánpótlás, a virágágyak és a fiatal fák gondozása. A cserjék metszése és a sövények tövében áttelelt száraz avar, a viharos szélben letört, elkorhadt gallyak, növényi maradványok összeszedése is folyamatos munkát ad.

Virágos kerület

A kerület parkjaiban, közterületein minden évben gyönyörű, színes virágok nyílnak. Remélhetőleg idén sem lesz ez másként.

A játszóterek is felébredtek

A Városgazda munkatársai megkezdték a játszóterek tavaszi felkészítését. Elsőként a Havanna-, majd a Gloriett-lakótelepen végezték el a homokozók karbantartását, ezt követően pedig folyamatosan sorra kerülnek a kertvárosi játszóterek is. A munkálatok keretében mintegy 200 köbméter homokot kellett pótolni, fertőtleníteni.
– Szerencsére a kerületben nem jellemző, hogy a homokozókban kutyapiszkot találunk, de a madarak is erősen be tudják szennyezni a játszótereket – mondta Vada Gábor, a kerületi szolgáltatócég játszóterekért felelős munkatársa. – A homokozók rendbetétele, felásása, átforgatása mellett az ötfős csapat feladatai közé tartozik a padok festése és a fém alkatrészek rozsdamentesítése is.
 

– Amint kisüt a nap, virágozni kezdenek az árvácskák, amelyek alatt az összetömörödött talajt lazítani kell, továbbá a kerület 36 virágágyát is elő kell készíteni az évelő és egynyári virágok fogadására – mondta Pál Enikő kertészmérnök, a kertészeti ügyfélszolgálat munkatársa.
A jelentős, 65-70 ezres faállományt ugyancsak folyamatosan kell gondozni. A tányérozás – enyhe lejtésű, tölcsér alakú tányér kialakítása a fa törzse körül – főleg a fiatal fáknál létfontosságú, mert ez elősegíti, hogy pontosan a gyökerekhez jusson a víz és a tápanyagok. Szintén tavaszi feladat a fakoronák metszése, ritkítása. Most lesz aktuális a kaszálás egészen novemberig tartó időszaka is. A szakember szerint, ha egy kis napsütés és még egy kis eső rásegít, akkor ezt a munkát is hamarosan el lehet kezdeni.