A repülőtéri munkahelyteremtés európai modellje

Írta:  Zarándy Zoltán 2016.11.24.

Képzési társulás a sikeres repülőtéri foglalkoztatásért.

Az emberiség évszázados kísérletezése a légtér meghódításáért a 21. század elejére akkora sikerré érett, hogy a világvárosok repülőterei immár tömegek közlekedési és közösségteremtő csomópontjaivá váltak.

BUD2

Amennyire igaz az, hogy a kerületünkben elhelyezkedő Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a főváros és Magyarország első számú légiforgalmi kapuja, annyira kézenfekvőnek látszik az is, hogy a repülőtér az itt lakók foglalkoztatásának is egyik terepe, egyfajta virtuális foglalkoztatási kifutópálya is lehet.


A helyi társadalom fejlődéséért

Európai mozgásterünk felmérése és kihasználása, az önkormányzatiság, a partnerségre építő közösségi városirányítás olyan élethosszig tartó tanulási folyamat, amelyhez rendelkezésre állnak az európai források, a hazai és európai szakemberek, valamint polgáraink nyitottsága is.
Ez a felismerés adta a kiindulópontot a XVIII. kerületi önkormányzatnak ahhoz, hogy egy innovatív és dinamikus képzési projektet alapozzon meg, amely eredményesebbé teszi a kerületben élő munkavállalók repülőtéri foglalkoztatását. Tág és sokrétű szakmai háttérrel rendelkező nemzetközi partneri együttműködés jött létre, amelynek szereplői garantálhatják a kezdeményezés újszerűségét és sikerességét. A finanszírozást a Norvég Alap, a kompetenciafejlesztési program szakmai hátterét a Lillehammeri Egyetem, szakmai tartalmát a Zsigmond Király Egyetem és a Felnőttképzők Szövetsége, a foglalkoztatási lehetőségeket a Liszt Ferenc repülőtér menedzsmentje, az önkormányzati partnerséget pedig kerületünk és Vecsés együttműködése adja.
A képzési programot részletes repülőtéri és kerületi munkaerő-piaci elemzés alapozta meg, amit az élethosszig tartó tanulás és a felnőttképzés terén gazdag tapasztalatokkal rendelkező Lillehammeri Egyetemen és a város önkormányzatánál tett szakmai látogatás, valamint a hazai trénerekkel folytatott konzultációk követtek.

Új képzési iroda

Az innovatív képzési program végrehajtásához egy impozáns, a 21. századi felnőttképzési feltételeknek megfelelő interaktív képzési teret hozott létre az önkormányzat. November 9-én ünnepélyesen adták át a Hengersor utca és az Üllői út sarkán (Üllői út 317.) a TUD18 Képzéskoordinációs Irodát. A felújított épület a tágas, több mint 150 négyzetméteres képzési térrel, a vadonatúj berendezéssel, a kerületben egyedülálló Samsung Smart School interaktív oktatói rendszerrel és a hallgatók számára elérhető táblagépekkel ideális közeget biztosít az aktív tanuláshoz. A TUD18 megnyitóünnepségén a kerület nevében Ughy Attila polgármester, Norvégia és a Norvég Alap képviseletében a hazánkba frissen kinevezett nagykövet, Olav Berstad, a Miniszterelnökség részéről pedig Savanyú Adrián főosztályvezető mondott beszédet.
Mindhárman hangsúlyozták az élethosszig tartó tanulás kiemelkedő fontosságát a munkavállalásban, a sikeres helyi társadalomfejlesztésben, valamint az önkormányzatok, a repülőtér, a kapcsolódó gazdasági és felsőoktatási szereplők közötti, modellértékűvé tehető társulási együttműködés értékét.


Mit lehet tanulni?


A TUD18-ban megtestesülő projekt lelkét a képzési programok adják: ezek több hónapon át tartó kérdőíves vizsgálat és interjúsorozat eredményeként fogalmazódtak meg, amelyekben a repülőtér képzési igényeit és a munkavállalói szükségleteket igyekeztek feltárni. A vizsgálat során több szereplőt is megkérdeztek: a nagyobb reptéri vállalatok vezetőit, az önkormányzatok és más hivatalok vezető tisztségviselőit, valamint a kerületi lakosság körében is igyekeztek több célcsoport véleményét és igényét felmérni.
A szakmai képzési programban a reptéri működéshez kapcsolódó építő- és anyagmozgató gépkezelői és speciális áruk szállítmányozási ismereteinek (OKJ-szintű) képzésére lehet jelentkezni, míg a kompetenciafejlesztésben a különféle munkaköröktől független területeken kívánnak segítséget nyújtani a munkavállalóknak. Ezek sorában szerepel az angol nyelvű kommunikáció, az irodai informatikai alkalmazások fejlesztése, a vezetői készségek, a stresszkezelés és a projektszemléletű menedzsment készségeinek fejlesztése is.
A projektben megvalósuló képzések célcsoportját elsődlegesen azok a jelenlegi és leendő munkavállalók alkotják, akik a képzések révén új lehetőséget kapnak az elhelyezkedésre, illetve munkavállalóként javul a teljesítményük, s ezáltal stabilizálódik a pozíciójuk.

Felszállási lehetőség

November eleje óta előregisztráció keretében lehet jelentkezni a 2016 decembere és 2017 áprilisa közötti ingyenes, munkaerő-piaci felzárkóztatást segítő képzésekre. A jelentkezés során elsőbbséget kapnak a kerületi és a vecsési lakosok, illetve az itt jelenleg munkahellyel rendelkezők. Kiemelten számít az iroda a női munkavállalók, a jelenleg gyesen, gyeden lévők vagy abból frissen visszatértek, valamint az 50. életévüket betöltöttek érdeklődésére és bekapcsolódására.
Jelentkezni a www.tud18.hu honlapon lehet a „képzések” menüpontban, ahol az érdeklődők a képzések pontos leírását is megtalálhatják. Akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel, azok a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. ügyfélszolgálati irodájában (Városház utca 40.) kaphatnak felvilágosítást.