A Városgazda és a GESZ közös jövője

Írta:  2013.02.17.
A január 1-jétől állami fenntartásba kerülő kerületi iskolák kiszolgáló technikai személyzetének egy részét a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt., a többséget pedig a kerületi Gazdasági Ellátó Szolgálat foglalkoztatja a továbbiakban. A két szervezet vezetése az átalakítás ellenére a jövőben szoros együttműködésben irányítja az intézmények fenntartását.
A január 1-jétől állami fenntartásba kerülő kerületi iskolák kiszolgáló technikai személyzetének egy részét a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt., a többséget pedig a kerületi Gazdasági Ellátó Szolgálat foglalkoztatja a továbbiakban. A két szervezet vezetése az átalakítás ellenére a jövőben szoros együttműködésben irányítja az intézmények fenntartását.

Banyár László, a Városgazda Zrt. vezérigazgatója és Madarassy Csaba, a kerületi GESZ igazgatója is megerősítette, hogy a két szervezet kölcsönösen egymásra van utalva.
– Az önkormányzati képviselő testület tavaly november 29-i ülésén hozott döntése után is egyértelmű volt, hogy az intézmény-üzemeltetési feladatok szervezeti szétválasztása ellenére azokat együttesen kell ellátnunk – mondta Banyár László, aki hozzátette: a feladat ellátása kapcsán természetesen szoros együttműködésre törekszenek az intézményvezetőkkel is.

Eloszlatták a félelmeket

Az intézmény-üzemeltetési feladatok átalakítása első körben főként humánpolitikai teendőkkel járt a városüzemeltető cégnél, hiszen 47 új kollégával kellett munkaszerződést kötni, előtte pedig mindenkit meggyőzni arról, hogy nem jár számára hátránnyal, ha kikerül a közalkalmazotti státusból. Az iskolákban dolgozó karbantartók, kertészek és fűtők ugyanis korábban közalkalmazottak voltak, a Városgazda Zrt.-nél viszont a munka törvénykönyvének hatálya alá kerültek.
– Többen tartottak attól, hogy a változás anyagi veszteséggel jár majd a számukra, elesnek például a közszférában megszokott jubileumi pénztől – mondta Banyár László. – Őket megnyugtattuk, hogy semmilyen szerzett joguk nem csorbul, azaz nálunk is megkapják ezeket a juttatásokat. Tettük mindezt úgy, hogy jogszabály nem kötelez minket erre, de jól felfogott érdekünk, hogy az embereknek ne legyen rossz szájízük azért, mert hozzánk kerültek át.

Szétválasztott feladatok

Banyár László és Madarassy Csaba abban is egyetértett, hogy a feladatok szétválasztása nemhogy csökkentené a munkavégzés színvonalát, hanem ezzel mintegy többlet segítséghez jutnak az intézmények.
– Kollégáimmal arra törekszünk, hogy minél nagyobb mértékben levegyük az oktatási intézmények igazgatóinak válláról az épületüzemeltetéssel járó gondokat, hogy ők minél inkább tudjanak a pedagógiai munkára koncentrálni – mondta Banyár László.
Partnerek az intézmények

Banyár László azt szeretné, ha a Városgazda Zrt. növekvő szerepvállalását inkább segítségnek tekintenék az érintett intézményvezetők, akikkel korrekt együttműködésre törekszenek
– Ennek jegyében hangsúlyosan megkértük az iskolákban dolgozó, hozzánk átkerült munkatársakat, hogy továbbra is ugyanígy teljesítsék az intézményvezetők kéréseit, mint a korábbiakban, ha pedig szabadságra kívánnak menni, azt ugyanúgy egyeztessék az igazgatóval is. Bízom benne, hogy a kezdeti nehézségek után szerepvállalásunknak mihamarabb az előnyeit is megtapasztalják az érintettek.
 

Madarassy Csaba úgy véli, összetett, de hasznos feladat lesz a közös irányítás.
– Állunk a kihívás elébe. Az intézményvezetők számára is új a helyzet, és jó ideig biztosan gyakran keresnek meg majd minket azzal, hogy egy-egy problémával kihez is kell fordulniuk. Nyilván a régi ismeretség is közrejátszik ebben, de azért is kell a szoros együttműködés a Városgazdával, hogy szükség esetén gyorsan meg tudjuk találni a megoldást mindenfajta feladatra – mondta a kerületi GESZ igazgatója.

Szakmai támogatás

Az intézmény-üzemeltetési feladatok végrehajtására a Városgazda Zrt-nél új szervezeti egység jött létre, Intézmény-üzemeltetési divízió néven. Ebbe a részlegbe kerültek át az iskolai karbantartók, kertészek, fűtők, akiknek a munkáját csoportvezetők szervezik. A részleg január végével megerősödött azzal a hat gyorsszolgálatot ellátó kollégával is, akik az azonnali hibaelhárítást végzik. Az új divízió vezetője Tóth László lett, akinek személyében az üzemeltetésben tapasztalt szakemberrel erősödött a társaság.
– Gépészmérnökként műszaki ellenőri végzettséggel is rendelkezem. Korábbi munkahelyeimen, főként multinacionális nagyvállalatoknál végeztem műszaki vezetői tevékenységeket, mely gyárak, irodaházak üzemeltetését, karbantartását foglalta magában. Így ezen a területen szerzett szakmai és vezetői tapasztalatokkal felvértezve kollégáimmal a kerületben is megfelelő szakismerettel, mérnöki háttérrel szeretnénk támogatni az intézményvezetőket, levéve a vállukról a műszaki irányítással járó gondokat – mondta Tóth László.