Mi legyen a reptéri úttal?

Írta:  2012.12.11.
Átalakítaná a repülőtéri közlekedést a Budapest Airport. A kerület üdvözli a kezdeményezést, kérdés, mindez mennyiben forgatná fel a helyiek életét.
Ki gondolná, hogy a ferihegyi gyorsforgalmi út már több mint hetvenéves? 1940 és 1943 között bazaltbeton bevonatú utat építettek a repülőtér felé 2 x 2 sávos szervizúttal. A városközpont felé a Gyömrői úti szétválástól csak a 2 x 1 sávos főpályát vezették tovább, amelyen három ívvel merevített gerendahíd épült a Gyömrői út, a ceglédi és a lajosmizsei vasútvonal fölött. A kispesti Lehel utca és a kőbányai Vasgyár utca közötti forgalmas út fölött szintén felüljáró épült. Ma ezek a felüljárók okozzák a legtöbb problémát.

Olykor elakadnak

A reptéri út besorolása az elmúlt évtizedekben többször változott, volt városi főútvonal, autóút, lakott területen kívüli főútvonal. 2012-ben a Budapest Airport átfogó forgalomtechnikai tanulmányt készíttetett a térségről. Ebben az áll a gyorsforgalmi úttal kapcsolatban: „Kiépítési paraméterei miatt a jelenlegi 90 km/órás megengedett sebesség nem tekinthető biztonságosnak, átfogó felülvizsgálata indokolt.”
Ugyancsak a tanulmány említi az elmúlt évtizedek átépítéseivel kapcsolatban: „A főpálya burkolata több alkalommal aszfaltszőnyeget kapott a háborús bombák okozta felületi károk és a betontáblák dilatációinak átrepedése miatt. Legutóbb 2010 végén kapott vékony bevonatot az EU-elnökség alatti protokoll útvonal státusa miatt. A szervizutak egy-két aszfaltszőnyeget kaptak, egyes szakaszokon jó, más szakaszokon elfogadhatatlan állapotban vannak.”

A repülőtér szempontjából azonban a legtöbb gondot a Felsőcsatári úti aluljáró okozza. Gyakran fordul elő ugyanis, hogy a teherautók vezetői nem veszik figyelembe a magasságkorlátozást, és megakadnak a járművükkel az aluljáró alatt. Ilyenkor akár másfél-két órán át is fennakadás van a reptér felé menő, illetve az onnan érkező forgalomban.

Kell a változás

− Több évtizedes kérdés, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a repülőtéri közlekedést, és hogy ez mennyiben volna hatással a környék infrastruktúrájára – magyarázta Dömötör István, Erzsébet-Bélatelep önkormányzati képviselője, a Településfejlesztési és Fenntartható Fejlődési Bizottság (TFFB) elnöke. – Régi ötlet, hogy a gyorsforgalmi és a szervizút közötti szalagkorlát átvágásával kerülőutakat alakítsanak ki, ez azonban különböző okokból eddig nem valósult meg.
A Budapest Airport most nagyobb átalakítást sürget, az egész terület közlekedéstechnikai rendezését tartaná optimálisnak. Az ötletekről, szándékokról egyeztetés kezdődött, így került az említett tanulmány is a TFFB elé.
− Az ügy valójában még nagyon az elején tart, tulajdonképpen a lehetőségek felmérése folyik. Vagyis sikerült még a legelején bekapcsolódni az egyeztetésbe. A változás a kerületiek érdeke is. Üdvös volna például, ha az Erzsébet-Bélatelepen lakóknak nem kellene óriási kerülőket tenniük, amikor be akarnak jutnia a polgármesteri hivatalba vagy a nagypostára, és a buszmegállók sűrítése is hasznos volna. Ugyanakkor hozzáteszem, csak olyan projekteket támogatunk, amelyek nem zavarják meg aránytalan mértékben a helyiek életét – mondta Dömötör István.