Közbeszerzés zöldebben

Írta:  Csernai Mariann 2016.04.28.

Idén is díjazták a legfenntarthatóbb önkormányzatokat. A versenyre minden olyan programmal lehetett nevezni, ami napenergia felhasználásával és szén-dioxid-megtakarítással jár.

A Napkorona Bajnokság az ország egyik legnagyobb napenergia-felhasználást népszerűsítő programja. Ebben a versenyben minden évben Magyarország legnaposabb helységét keresik, azaz a napenergiát legbuzgóbban hasznosító települést. Idén, azok a hazai önkormányzatok, amik az Energiaklub 2015/2016-os fenntartató települési versenyein szerepeltek összesen 3600 megawattóra megújuló energiával gazdagították az országot és évi 3500 tonna szén-dioxidtól mentesítették a környezetet. Ez hatásában olyan, mintha 5000 háztartás egy éven át nem használna áramot.

Épületenergetikai fejlesztés

 

A Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata közel 210 millió forintot – ebből 178,43 millió forint uniós forrás – fordított a Kassa Utcai Általános Iskola homlokzati hőszigetelésére, nyílászáróinak cseréjére, fűtési rendszerének korszerűsítésére, napelemes és napkollektoros rendszerének kialakítására, valamint világítási rendszerének energiatakarékos átalakítására. A komplex beruházás keretében az iskola épülete szebbé és fenntarthatóbbá vált.

 

A program részeként a Közbeszerzés zöldebben elnevezésű versenyen a legjobb magyarországi zöld közbeszerzéseket díjazták. A versenyen minden magyar önkormányzat és önkormányzati intézmény indulhatott egy 2010-nél nem régebben megvalósult projekttel. A 10 és 100 ezer fős települések kategóriájában Budapest XVIII. kerülete, Pestszentlőrinc-Pestszentimre lett a legjobb. Kerületünkben a Kassa utcai Általános Iskola napelemmel és napkollektorral is kombinált komplex energetikai korszerűsítése lett a kategórianyertes projekt. Az elismerő oklevelet Kirrné Feicht Ágnes környezetvédelmi csoportvezető vette át.

solar