Költségmentesen tesztel az önkormányzat

Írta:  2012.09.20.
A környezettudatos közlekedési alternatívák népszerűsítésére három hibrid autót és két robogót adott át költségmentes tesztelésre a Honda.

A fővárosban ma a közlekedés számít a fő szennyezőnek, a káros anyagok 70 százalékát a gépkocsik juttatják a levegőbe. Ezért is fontos, hogy a környezetvédelem ne csupán üres szlogen legyen, hanem mindennapjaink fontos része.

A Honda és a kerületi önkormányzat együttműködése

A Honda zöld programja támogatja az önkormányzat környezetvédelmi szerepvállalását és gazdasági törekvéseit. Az együttműködés a közös cél első állomása, Magyarországon elsőként a XVIII. kerületben jött létre a partnerség.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a Honda Hungary Kft., képviselve a Honda világméretű környezetvédelmi felelősségvállalását, társadalmi szerepet vállaló partnereket keres járműveinek, környezettudatos és hibrid technológiáinak bemutatására, tesztelésére. A tesztprogram során a cég minél több környezetéért tenni akaró, elhivatott emberrel szeretné megismertetni a Honda környezetbarát, alacsony károsanyag-kibocsátású modelljeinek palettáját. A program kapcsolódik a hivatal költségcsökkentési elképzeléseihez, hiszen a tesztidőszak alatt a hivatali autókat csak kivételes esetben kell használni.
A Honda az egyes felhasználóktól kapott információk alapján méri és publikálja a megtett tesztutak alatt a járművei által kibocsátott káros anyagok mennyiségét, ezzel is bemutatva azt, hogy milyen különbségek, illetve megtakarítások érhetők el a hagyományos (benzin, dízel) üzemű járművek fenntartásához képest.

Teszt hibrid autókkal és robogókkal

A kerületi önkormányzattal közösen elindított három hónapos tesztprogram a hibrid (benzin-elektromos) autók tesztje mellett lehetőséget kínál a nagyvárosi közlekedés hatékony kétkerekű alternatívájának bemutatására, a start-stop rendszerrel ellátott PCX, valamint az Európában még nem forgalmazott – teszt- és kísérleti jelleggel futó – teljesen elektromos hajtású EV-neo robogó kipróbálására is. A Honda az önkormányzatnak felajánlotta a robogókhoz kapcsolódó, általa támogatott tanfolyam (Safety-Hungary motorkerékpár-vezetéstechnikai képzés) igénybevételét is.

A Honda Hungary Kft. három hibrid autót és két robogót (125 köbcentiméteres PCX, 150 köbcentiméteres PCX) adott át tesztvezetésre. A későbbiekben két gépkocsival és egy elektromos robogóval bővül a flotta.
– Négy gépkocsit és a robogókat három hónapos kipróbálásra kapta meg a kerület, s az egyik autót háromhetenként cseréljük – világosított fel Gazdag Ferenc, a Honda Hungary Kft. üzletág-fejlesztési vezetője.

A hibridek és a robogók jellemzői

– A hibrid járművek különlegessége, hogy a hagyományos motor mellett egy elektromotort is tartalmaznak – mondta Szabó Gábor, a Honda Hungary Kft. PR-munkatársa. – Egy hibridautó fogyasztása alacsonyabb, mint egy hasonló méretű hagyományos benzines gépkocsié, ráadásul egész élettartama alatt jóval tisztább üzemű, vagyis lényegesen kisebb a károsanyag-kibocsátása.
Teszt és spórolás

A Magyarországon elsőként a XVIII. kerületi önkormányzattal közösen elindított tesztprogram három hónapja során hibrid (benzin-elektromos) autókat tesztel a kerületi önkormányzat költségmentesen, alátámasztva a környezetvédelmi szerepvállalását és a gazdasági törekvéseit.
 

A tesztelésre átadott Honda Insightban és Honda Jazz Hybridben az elektromotor a benzines erőforrást segíti, vagyis gyorsításkor és egyenletes haladáskor kevesebbet kell „dolgoznia” a benzines egységnek. Fékezéskor pedig az egyébként elvesző energia itt egy generátor segítségével akkumulátorokat táplál, így azokat nem szükséges konnektorról tölteni, hanem menet közben töltődnek fel.
Amikor egy ilyen autó áll, vagy városi tempóban egyenletesen halad, akkor a benzinmotor automatikusan kikapcsol, a fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást nullára redukálva. Menet közben a benzines és az elektromos erőforrás ki- és bekapcsolása folyamatos és villámgyors, a vezető számára szinte érzékelhetetlen.
Szabó Gábor azt is elmondta, hogy a robogókban is van start-stop rendszer, amelynek az a lényege, hogy három másodperc üresjárat után – például a piros lámpánál – automatikusan leáll a motor.
– Amikor indulni akarunk, amit a gázmarkolat megmozdításával tudunk jelezni, újraindul, és gond nélkül lehet továbbmenni. Ezzel is kíméljük a környezetünket, csökkentve a károsanyag-kibocsátást és a robogó fogyasztását.