Kőrösfő testvérváros lesz

Írta:  2012.07.06.
Szorosabbra fűzi a barátságot a kerület a Kalotaszegi Kőrösfővel – többek között erről döntött legutóbbi ülésén a képviselő-testület.

A Rózsa rendszeresen ad otthont színházi eseményeknek

Más fenntartóhoz kerül a Rózsa Művelődési Ház. Az intézmény népszerű hely a kerületben, több korosztály látogatja rendszeresen befogadó színházi előadásait, szakköreit, kiállításait, gálaműsorait, klubjait. A helytörténet iránt érdeklődők tudják, hogy a világháború előtt mozi működött az épületben, 1949-től a helyi ifjúsági szervezetek székháza volt, 1961-től művelődési ház. A 2010-es önkormányzati váltást megelőzően a Bókay-kert és Intézményei szervezethez tartozott. Az új városvezetés több lépésben racionalizálta az önkormányzati tulajdonú cégek rendszerét, így a Rózsa mostanáig a csúcscégként működő Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt kezelésében maradt. Az önkormányzat azonban úgy döntött, ésszerűbb és gazdaságosabb, ha a művelődési ház szakmai irányítás alá kerül. A júniusi képviselő-testületi ülésen már döntés született arról, hogy a Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény kettéválik, a gyűjtemény a Kondor Béla Közösségi Házzal olvad össze. Ez most azzal egészül ki, hogy a Rózsa is a Kondor alá kerül, így jön létre a Kondor Béla Közösségi Ház és Intézményei elnevezésű szervezet. Az előterjesztést az ellenzék is támogatta, a testület egyhangúlag szavazott mellette.

Karkötő véd majd a baleset ellen
Magyarországon évente több gyerek hal meg közúti balesetben, mint betegségben. Ez a szomorú statisztika indította a képviselő-testületet arra, hogy láthatósági karkötők beszerzése mellett döntsön. A felszerelést az önkormányzati fenntartású óvodák növendékei, illetve általános iskolák alsó tagozatosai viselik majd gondozási és tanítási időben, ha közutakon közlekednek. 

Támogatják a csatornarákötést

Egyre sürgetőbb a kerület csatornarendszerének fejlesztése. A Városkép is többször foglalkozott azzal, hogy a XVIII. kerületben fővárosi viszonylatban átlagon felüli a csatornázatlan telkek száma. A fejlesztések felgyorsítása érdekében a képviselő-testület arról döntött, hogy a bekötések díjának kifizetését szociális alapon támogatja. A támogatást a hivataltól lehet kérni, a kérelemről a rendelet értelmében 30 napon belül a polgármester dönt. A támogatás kamatmentes visszatérítendő kölcsön, a havi törlesztőrészlet minimum 4000 Ft.

Védelem alatt a kávéház

Az elmúlt években komoly munka kezdődött azért, hogy a kerület felmérje saját kulturális értékeit. A cél az, hogy ezen értékek óvása, karbantartása, amivel a kerület új, turisztikai szempontból is érdekes arculatot kaphat. A főépítészeti csoport javaslatára Lévai István Zoltán alpolgármester a Margó Tivadar utca 116-118. alatti Herrich-Bókay villa és a Baross utca 12. alatt volt Sprung-kávéház helyi védelem alá helyezésére tett javaslatot.Az előterjesztést a testület egyhangúlag fogadta el.

Új testvérváros!

A kalotaszegi Kőrösfővel hosszú ideje ápol rendkívül jó kapcsolatot a kerület. Az erdélyi település alpolgármesterének, Péntek Lászlónak köszönhetően áll Pestszentimrén a Vasvári-kopjafa, és ennek felállítása vezetett lépésenként a Vasvári Társaság megalapításához is. Kőrösfő művészei gyakori vendégei a kerületi kulturális műsoroknak, a lőrinciek, imreiek pedig örömmel kirándulnak Kalotaszegre. Eljött az idő, hogy a két település szorosabbra fűzze barátságát: a képvselő-testület testvérvárosi szerződés aláírása mellett döntött.

Bauer Ferenc képviselő és Péntek László, Kőrösfő alpolgármestere a Vasvári Napokon