Biztonságosabb orvosi vizsgálatok

Írta:  Puskás Attila 2016.02.11.

A legmodernebb digitális technológiával működő röntgengép, átvilágítóberendezés és mammográfiás készülék szolgálja mostantól a Dél-Pesti kórház betegeit.

A csepeli Weiss Manfréd Kórház és a XX. kerületi szakrendelő energetikai korszerűsítése mellett egy harmadik pályázaton is nyert 2015-ben a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház. Az Európai Unió és a magyar kormány társfinanszírozásával, a Környezet és Energia Operatív Program támogatásával sikerült lecserélni három elavult röntgeneszközt.

r2

A legmodernebb digitális technológiával működő röntgengép, átvilágítóberendezés és mammográfiás készülék február 3-i hivatalos átadóján dr. Ralovich Zsolt, a Dél-pesti kórház főigazgatója elmondta, hogy a mintegy 420 millió forintos fejlesztés révén közel 400 ezer ember megfelelő röntgendiagnosztikai ellátásáról tudnak gondoskodni.

Takarékos és üzembiztos

A főigazgató hangsúlyozta, hogy az eddig használt, idén már 12, 14, illetve 21 éves, manuális technológiával működő gépek lecserélésével éves szinten több tízezer vizsgálat válhat biztonságosabbá, pontosabbá.

– Tavaly a röntgengépen 57 ezer, az átvilágítóban 6000, a mammográfiás készüléken pedig 27 ezer felett volt az elvégzett vizsgálatok száma – ismertette az adatokat Ralovich Zsolt.

 Széles körű vizsgálati lehetőségek


A hivatalosan most átadott, de a Jahn Ferenc kórházban már az év eleje óta működő három berendezés sokféle vizsgálatra használható. A teljes testfelület vizsgálatára alkalmas röntgenfelvételi gépen többek között gerinc- és mellkasröntgen, valamint koponyavizsgálat végezhető. Az átvilágítóberendezés egyebek mellett nyelés-, gyomor- és különböző nőgyógyászati vizsgálatokra vagy éppen endoszkópos gasztroenterológiai vizsgálatra is alkalmas. A mammográfiás készüléknek köszönhetően pedig előrelépés várható az emlőrák diagnosztizálásában. Mivel a lőrinci Zsebők Zoltán Szakrendelőben is működik egy hasonló modern készülék, ez némileg tehermentesíti a Dél-pesti kórházat.
– A mammográfiás szűrővizsgálatra várakozás ideje mindenképpen csökken. Nem mindegy, hogy adott esetben csak egy-két hetet vagy hónapokat kell rá várni – mondta a készülék bemutatása során dr. Bohák Ágnes, a kórház radiológiai osztályának vezetője.

 

Az átadón elhangzott, hogy az új berendezések beüzemelésével 21 százalékos energiamegtakarítás érhető el, gyorsabbá válik a vizsgálat, ezért rövidebb idő alatt lehet a diagnózist felállítani. Ugyancsak megnő az egy nap alatt elvégezhető vizsgálatok száma, ami által hamarabb sorra kerülnek a betegek. A modern gépekkel nemcsak megbízhatóbbak lesznek a vizsgálatok, hanem a korábbinál jóval kisebb sugárzás éri a pácienseket, ami szintén nem elhanyagolható szempont.

A kerületiek is jól járnak

A röntgenberendezések átadásán részt vett többek között Kucsák László, a XVIII. kerület országgyűlési képviselője is, aki a gépek megtekintésekor elmondta, hogy azért is örül a fejlesztésnek, mert az a kórház vonzáskörzetéhez tartozó Pestszentlőrinc-Pestszentimre lakosainak magasabb színvonalú egészségügyi ellátását is jelenti.
– Az évente elvégzett mintegy 90 ezer különféle röntgenvizsgálat mutatja, hogy valós volt az igény az elöregedett berendezések cseréjére. Nem mindegy, hogy egy beteg mekkora sugárzásnak van kitéve, illetve az is fontos szempont, hogy a jövőben csökkenni fog az egy-egy vizsgálatra való várakozás ideje – fogalmazott Kucsák László, hozzátéve, hogy képviselőtársaival együtt a jövőben is arra törekszik, hogy a régió az egészségügy területén is minél több uniós vagy hazai pályázati forráshoz jusson.