Több a gyerek, kell a férőhely

Írta:  2012.02.24.
Óvoda bővülhet és bölcsőde épülhet, a városvezetés és az ellenzék egyaránt lépést sürget a Malév bedőlése utáni helyzet megoldására. Lezajlott a képviselő-testület februári ülése.

Az rendelő épülete átalakításra szorul
Két nevelési intézménnyel kapcsolatban hozott fontos döntést február 24-i ülésén a képviselő-testület. A kerület szerencsés abban, hogy folyamatosan bővül a gyerekek száma, ez az oka, hogy a Napsugár Óvoda férőhelyszámát a testület 182 főre emelte, ez azonban újabb három csoportszoba kialakítását és eszközfejesztést tesz szükségessé. Mindez a Szélső utcai ingatlan átalakításával lehetséges. A pénzügyi forrást pályázati úton kívánja előteremteni az önkormányzat, a szükséges önrészt megszavazta a testület. Három csoportszobás bölcsőde létrehozását tervezi az önkormányzat az Attila utcában, a finanszírozás hátterét ugyancsak pályázat útján igyekszik megteremteni. Döntés született arról is, hogy az önkormányzat a pestszentimrei orosi rendelőt gyermekorvosi rendelővé alakítja át. Ezt egyhangúlag támogatta a testület.

Kerüljük el a veszélyt!

Újra előkerült a Cséry-telepen működő hulladékkezelő ügye. A Pestszetnimrei Településrészi Önkormányzat (PVÖ) egyhangúlag javasolta, hogy az önkormányzat egyenrangú tárgyalópartnerként szálljon be a hulladékkezelést végző cég engedélyének meghosszabbításáról szóló eljárásba, amelyet a Közép-Dunavölgyi Környszetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség folytat.
‒ Úgy tudjuk, a cég a XVII. kerületben és Vecsésen is végez hasonló tevékenységet, ami mindkét helyen lakossági tiltakozást váltott ki. A pestszentimreiek is szeretnék, ha biztonságban érezhetnék magukat – mondta Csabafi Róbert előterjesztő, a PVÖ elnöke.
Az előterjesztésből kiderül, az önkormányzat szakemberei terepfelmérést végeztek a telephelyen a cégvezetés segítségével. Ennek során a mért értékek megfeleltek az előírásoknak. A hulladékfeldolgozás azonban porral és némi zajjal járó munkafolyamat, az imreiek annak szeretnének lébe menni, hogy esek kellemetlenséget okozzanak az ott élőknek. A testület megszavazta a javaslatot.

Krepuska emléke

A PVÖ tett javaslatot arra is, hogy Pestszentimrén az alacskai úti laktótelep és az almáskert közötti, ma még név nélküli településrészt Krepuska-telepnek nevezze el az önkormányzat. A névadás ötlete jogos, hiszen az egykori kitűnő orvos és növénynemesítő ezen a területen vásárolt birtokot az 1890-es években, hogy létrehozza híres szőlészetét. Nem egy homoki fajtát kísérletezett ki itt, amelyek ellenálltak a dúló filoxéra járványnak, és több későbbi fajta alapját képezték. Krepsuka emlékét ma utcanév és emléktábla őrzi a lakótelepen. Kucsák László alpolgármester hozzászólásából kiderült, elkezdődött a Krepuska-emlékév programjának kidolgozása is.

Nagyobb a biztonság az 50-esen

Petrovai László LMP-s képviselő napirend előtti felszólalásban köszönte meg, hogy korábbi interpellációja meghallgatásra került. Még az év végén jelezte, hogy a lakossági visszajelzések szerint rendkívül megromlott a közbiztonság az 50-es villamoson, gyakran érik impulzusok az utasokat. A rendőrség azóta járőrpárt állított szolgálatba, amely rendszeresen ellenőrzi a járatot, és az újabb lakossági visszajelzések miatt ezzel sikerült orvosolni a problémák nagy részét.

A munkahelyek védelmében


A Malév bedőlése szinte minden kerületi családot érint
Ugyancsak Petrovai László emelt szót a Malév bedőlése után kialakult helyzettel kapcsolatban. Mint elmondta, sürgős közös gondolkodásra van szükség, mert ma még nem tudni, mi lesz a Malévhoz és a repülőtérhez kapcsolódó 2500 kerületi munkahely sorsa. A helyzet azért is aggasztó, mert a kerületben alig van család, akinek ne lenne malévos vagy repülőtéri kapcsolata, és ma még az sem felmérhető, mennyi adókiesést jelent majd mindez a városrésznek.
Kucsák László alpolgármester reagálásában elmondta, valóban szükség van vizsgálatokra, hiszen a Malév a repülőtér forgalmának 40, a Hungarocontrol forgalmának 11 százalékát adta. Lévai István Zoltán alpolgármester arról tájékoztatott, hogy az önkormányzat cégénél, a Városgazda XVIII. Nonprofit Zrt-nél már most jelentkeztek olyan érdeklődők, akiknek az állása a Malév bedőlésével szűnt meg. Az alpolgármester elmondta, igyekeznek segíteni. Ughy Attila polgármester elmondta, a mai napon és a jövő kedden folytatnak egyeztetéseket az érintett kerületek, a légiipar és a kormányzat képviselői a kerületi polgármesteri hivatalban. Dömötör István képviselő bejelentette, a Budapest Airport levélben tájékoztat arról, hogy miben tud segíteni a régiónak a kialakult helyzetben. Az együttműködés lehetőségét az illetékes bizottságok rövidesen vizsgálják.