A legkisebb közös nevező

Írta:  2012.02.03.
Az új esztendő nemcsak az átlagemberek, hanem a politikusok számára is új feladatokat, reményeket, lehetőségeket kínál. Az önkormányzati képviselő-testület három ellenzéki frakciójának politikusait kérdeztük arról, hogy mit várnak ettől az évtől.
Petrovai László,


Petrovai László a célokhoz anyagi forrásokat remél
az LMP képviselője egyedül képviseli pártját az önkormányzatban.
– Mindenképpen olyan évet várok, amelynek során önkormányzati szinten a célokhoz megfelelő anyagi forrásokat is sikerül rendelni. Egyelőre nem tudjuk, hogy miként alakul a kerület anyagi helyzete.
A képviselő kíváncsian várja, mely intézmények kerülnek állami felügyelet alá.
– Nagyon nehéz lesz úgy tervezni például egy fejlesztést vagy felújítást, hogy nem tudjuk, mibe foghatunk bele saját erőből. A központosítás elvét valló kormányzat döntései miatt sérülhet a kerületi önkormányzat öngazdálkodási autonómiája.
Petrovai László elmondta, hogy nagyobb figyelmet szeretnének fordítani a kertes házas övezetekben a forgalom csillapítására.
– Lakossági fórumokat szeretnénk szervezni és arra ösztönözni az embereket, hogy osszák meg velünk az ötleteiket, elképzeléseiket, és ha lesz rá mód, akkor segítünk azokat végleges pályázati formába önteni. Annyi bizonyos, hogy idén elindul a városrendezési szabályzat felülvizsgálata. Ebben szakmai közreműködőként is részt vennénk. A kerületben eddig is jól működött a lakosság ötleteinek, észrevételeinek figyelembevétele bármilyen városrendezési kérdésben, ezt a jövőben is segíteni fogjuk. Továbbá az LMP Köz-Pontban is szeretnénk rendszeresen nem csupán politikai, hanem kulturális és civil programokat is szervezni. A tömegsportra is gondolva célunk kerékpáros programok szervezése és a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése.
Az elmúlt év a betanulás éve volt, a civil szférából érkezve meg kellett tanulnunk, hogyan kell viselkedni, érdekeket érvényesíteni a politikai életben. 2012 a konszolidáció éve lesz, s szeretnénk, ha mindenki előítéletektől mentesen, önállóan alkotna képet rólunk és a céljainkról.

Kőrös Péter,


Kőrös Péter (jobbra) az önkormányzati intézményekért aggódik
az MSZP-frakció vezetője változatos évre számít.
– Oda kell figyelnünk az önkormányzati tulajdonú, illetve fenntartású intézményekre, mert idén döntés születhet arról, hogy ezek állami fenntartásúvá válnak – mondta. – Mindezt úgy kell átvészelnünk, hogy közben vigyázunk arra, hogy az önkormányzati vagyon ne csorbuljon, és ne vesszen el az ezekben az intézményekben meglévő szellemi, oktatási érték. Módot kell majd találni arra, hogy minél előbb visszaszerezzük az intézményeinket és biztosítani tudjuk a működésüket. A kerületnek mindezt a tavalyinál lényegesen kevesebb pénzből kell megoldania, mivel parlamenti döntés értelmében 100 milliós nagyságrenddel kisebb összegből gazdálkodhat. Év közben – a bevételek csökkenése mellett – jelentős hitelt vett fel az önkormányzat, amit szintén törleszteni kell.
Kőrös Péter szerint az önkormányzat a szakorvosi rendelés megkurtítására készül, s ez a szolgáltatások színvonalának romlását, az ellátás szűkülését vonhatja maga után.
– Mérlegelni kell, hogy ott lesz-e megkurtítás, ahol valóban szükséges – véli Kőrös Péter, majd kitért a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által tervezett járási rendszerre is:
– Ha közigazgatásilag összevonják a X., a XVII. és a XVIII. kerület, akkor nekünk arra kell törekednünk, hogy Pestszentlőrinc legyen a központ. Ennek érdekében szükséges lobbizni, hogy ne kelljen az itteni polgároknak ügyintézés végett másik kerületbe utazniuk. Továbbá még az idén vészforgatókönyvet kell készíteni arra az esetre, ha az EU által Magyarországgal szemben kezdeményezett kötelezettségszegési eljárások az uniós támogatások megvonásával járnának, mert ez a kerületnek mintegy 1,5 milliárd forint, már megítélt támogatás elvesztését jelentené.

Gönczöl András


Gönczöl András a hangsúlyt a magyarságra helyezi
a Jobbik egyszemélyes frakciójaként dolgozik a képviselő-testületében.
– Szemléleti, illetve értelmezési változásokat várok. Észrevehetővé fog válni a gondolkodásunkban és előbb-utóbb a tetteinkben is, ha a magyarságunkra helyezzük a hangsúlyt. Legyen ez a legkisebb közös nevező. Ugyanakkor egyre határozottabban követeljük termőföldjeink, ivóvízkészletünk védelmét, ami nemcsak számunkra, hanem a jövőbeli generációknak is garanciát nyújthat.
Gönczöl András úgy véli, hogy az élelmiszer-, az egészség- és az oktatásügy kérdéseinek megoldásában, valamint a munkahelyteremtésben is határozottan segíthet ez a szemlélet.
– Kerületünk nem akármilyen városrész, mert a magyar lakosság egy százaléka él itt – tette hozzá a képviselő. – Véleményem szerint 2012-ben még határozottabban kell törekedni kerületi szinten is a legkisebb közös nevező, azaz a „mind magyarok vagyunk” szemlélet dominanciájára. A legkisebb, sokszor csak személyesnek tűnő problémák, illetve a nagy közös gondok megoldásában is hatékonyabbnak kell lennünk.
Gönczöl András szerint az egyszerű, sima pártpolitikai csatározásoknak sok-sok vesztese lehet, pláne ismervén azt a tényt, hogy a helyi döntéseket hozott anyagból, országos törvényeket figyelembe véve kell meghozni.
– A magam részéről tökéletesen tiszteletben tartom az engem delegáló párt céljait, javaslatait, de én nem országos politikus vagyok, hanem kerületünk jobbikos képviselője, akinek minden megnyilvánulásával, tettével segítenie kell, hogy a kerület élhetőbb, gazdagabb és értékesebb legyen. Ez utóbbiakat kívánom minden helyi lakosnak a 2012-es évre.