"Áramlik a beszéd"

Írta:  2011.12.01.
Ötödik alkalommal szervezett november 1-én a kerületi Speciális Oktató és Fejlesztő Intézmény Logopédiai Szakszolgálata konferenciát a Pedagógiai hét keretében.
Csomó Tamás alpolgármester megnyitójában kiemelte, hogy a mindennapos mondókázás, höcögtető-mondás, éneklés nagyon fontos feladata a szülőknek. „ A logopédia is járjon élen abban, hogy a nyilvánosság előtt mindenki szépen beszéljen!” Ezen zárszó után az alpolgármester úr gardont vett a kezébe, jó példával járt elől ennek illusztrálására (Túriné Jámbor Rita kerületi logopédus-népzenész segítségével).
A Speciális Oktató és Fejlesztő Intézmény (SOFI) teljes feladatkörét Batári Géza igazgató ismertette köszöntőjében. A kerületi Logopédiai Szakszolgálat eddigi konferenciát képek és elemzések segítségével Karayné Pavalacs Zsuzsa logopédus mutatta be.
A konferencia fontossága
A konferenciára 300 fölötti létszámban érkeztek az ország különböző pontjáról a szakemberek. Mindenki vágyik a szakmai tudása megújítására, a legújabb módszerek megismerésére, a szellemi töltekezésre. Az intézményátszervezések, törvény-változások bizonytalanság-érzetet eredményeznek.
A szakmai megújulás, a személyes kapcsolatok megerősítő ereje átsegítheti a logopédusokat, gyógypedagógusokat ezeken a kríziseken.
A konferencia szakmai programjának végigtekintése
Szabóné Vékony Andrea és Szatmáriné Mályi Nóra logopédusok a SZÓL-E? szűrőeljárást ismertették. A IV/2010-es OKM rendeket értelmében kötelező beszédszűrésre Kas Bence és Lőrik József nyelvészeti útmutatásával, valamint Molnárné Bogáth Réka és a két előadó aktív (tesztfelvevő) munkájával készült el az új szűrőeljárás, amely az 5. életévüket betöltött gyermekek számára kötelező.
A 10 szubteszt a beszéd-, a nyelv-, az olvasás-, az írás alapjait jelentő területeket vizsgálja. Hiánypótló munka a hazai logopédiai ellátásban, amely hamarosan könyv formájában is megjelenik, valamint tanfolyamok segítségével beépülhet a mindennapi terápiába.
A nyelvlökéses nyelés felismeréséről, a kóros izomműködés jeleiről és következményeiről és a jellemző hanghibákról részletesen szólt Rudas Zsuzsanna logopédus, aki húsz éve foglalkozik ezzel a problémakörrel. A terápiára vonatkozóan feltett kérdésből megtudhattuk, hogy tanfolyam keretében megszerezhető ez a tudás.
A délelőtt folyamán a dadogás komplex művészeti terápiáját mutatta be Molnárné Bogáth Réka logopédus (XXII. kerület) és Sipos János pszichológus (XVIII. kerület). A Balás Eszter által kidolgozott terápia fő tartópillérei: az ének-zene, a mozgás és az ábrázolás, a játék.
A logopédus fő szempontját így fogalmazta meg az előadó: „Nem az a fontos hogyan mondod, hanem az, hogy mit mondasz”. A pszichológus a szülőcsoport jellemzőit foglalta össze: hárítás helyett probléma-felismerés, családi folyamatok végig-elemzése, jó (lassú tempójú) beszédpélda, szemkontaktus szükséges. Nagyon fontos a dadogó gyermekek számára a pozitív megerősítés: „Fontos vagy számomra, időt szánok rád!” – ezt fejezze ki a szülő minden megnyilvánulása.
A délután folyamán a Miklós Ágota pszichológus és Pál Zsuzsanna logopédus (XX. kerület) mutatta hangfelvétel segítségével egy súlyos tónusos dadogó tanítványuk több éven át tartó terápiájának végeredményét.
Törökné Cseh Katalin logopédus, szakpszichológus (III. kerület) a „gondolkodtató pösze-terápiára” kidolgozott könyvegységét mutatta be. A terápia során egymásra épül a gondolkodási-, a nyelvi- és a fonológiai szint.
Nagyon fontos feladatnak tartja, hogy az iskolába menő gyermekek számára a hangjavítás gondolkodtatva történjen, mert így tudatosabb lesz a beszéd reedukációja!
Paradigmaváltást hoz ez az új kiadvány a pösze terápiában, azon túl pedig a hangrögzítés területén is diszlexia-prevenciós szemléletével.
„Aki tisztán beszél, akinek pontos az önkifejezése, ezáltal erősödik az önbizalma.” –ezzel zárta előadását Törökné Cseh Katalin.
A délután folyamán dr. Gőbel Orsolya pedagógiai szakpszichológus lélek-emelő előadásának segítségével bepillantást nyerhettünk az általa kidolgozott szocioemocionális pedagógiai terápia elemeibe.” Hogyan készülünk az intrauterin történésekkel a beszédre? Mit jelent a szívdobbanás ritmusa? Hogyan befolyásolják a hangrezgések a beszéd indulását? Hogyan lesz a rezgésből áramlás? Mi történik, ha megakad az áramlás? Mit jelent a perinatális trauma, a ritmusvesztés? …és még számtalan izgalmas kérdés elhangzott, közben gyönyörű rajzok illusztrálták a problémákat, a terápiás eredményeket. Gőbel Orsolya egyszerű, de szuggesztív stílusa szinte áramlatba helyezte a hallgatóságot.
„A csendben megszülető belső hang” elfogadása és a „Vendégségbe visszük a hangokat” varázsjáték segítség lehet a logopédusok számára is. A szerző eddig megjelent kiadványai a mozgás, az észlelés, a fantázia, a légzés, az érintés, a képzelet világába varázsolják a kisgyermekeket.
A konferencián a Magyar Rádió „Vendég a háznál” című műsorába készültek felvételek.

– Nagyon magas szintű szakmai előadások segítségével olyan „áramlásába kerülhettünk” a logopédiai szakmának, ami erőt ad számunkra a mindennapi feladatok elvégzéséhez – hangsúlyozta Karayné Pavalacs Zsuzsa logopédus.