Külterületi kaszálás a kerületben

Írta:  2011.06.27.
Külső cégek helyett saját embereivel végezteti a parlagfű-kaszálást az önkormányzat. A megtakarításra nagy szükség van, hiszen idén 100 millióval kevesebből kell megoldani a feladatot.

 
A főnökök is kénytelen voltak szerszámot ragadni: Banyár László Vagyon18 Zrt. vezérigazgatója is besegített egy munkanap erejéig a Városüzemeltető munkatársainak a Babairodalom bölcsődével szemben, hogy június 30-ig be tudják fejezni a kültéri kaszálást.
Banyár László, elmondta; a kerület költségvetése nem teszi lehetővé, hogy az előző évekhez hasonlóan az önkormányzat több száz millió forintért alvállalkozókkal végeztesse el a fűkaszálást. „Mivel korlátozottak a lehetőségeik, saját munkatársainkkal és eszközeinkkel oldjuk meg a feladatot. Ezért fordulhatott elő, hogy az átmeneti időszakban hosszabbra megnőtt a fű, mint ahogy ezt a lakosság megszokta. Ez nem azért történt így, mert a városvezetés nem szentel elég figyelmet rá, hanem, mert a költségvetésből lényegesen kevesebb pénzt tud az önkormányzat ráfordítani, mint eddig”.
– A kerületi önkormányzat mintegy 75 hektár „belterjesen fenntartott”, azaz parkként funkcionáló, illetve további 25 hektár „külterjes gondozású”, lényegében természetes állapotában hagyott zöldterület gazdája – tájékoztatta lapunkat Péntek Tamás, a Városüzemeltető ügyvezetője. – A munkálatokra az idén 129 millió forintot fordíthatunk, 100 millió forinttal kevesebbet, mint korábban. Áprilisban elkezdtük a kaszálást a belterjes gyepfelületen, ezúttal pedig a külterjes területeken dolgozunk. A munkák elvégzéséhez most vásároltunk egy nagy és egy kisebb teljesítményű gépet is.
A kerületünk szerencsésnek mondhatja magát, mert nem tartozik a gyommal súlyosan fertőzött területek köré. (A parlagfű elsősorban azokban a kerületekben okoz gondot, ahol sok az elhagyott, gondozatlan ipari terület.) Azért időnként itt is megjelenik ez az allergén gyomnövény, különösen azokon a helyeken, ahová friss termőföldet helyeznek ki. Sajnos a kertrendezésekhez nagy mennyiségben szállított termőföldben sokszor parlagfűmagok is megbújnak, amelyek éveken keresztül képesek megőrizni fertőzőképességüket.
A parlagfű szezonja júniustól, júliustól késő őszig, a fagyok beálltáig tart.
Ha valakinek a telkén már szemmel láthatóan burjánzik a parlagfű, az önkormányzat kötelezheti a tulajdonost, hogy kaszálja le a területét. Ha a felszólítás nem jár eredménnyel, a hatályos törvényi rendelkezések értelmében a kerület elrendelheti a kényszerkaszálást, amelynek költségét utólag behajthatja a tulajdonostól.
Júliustól szeptemberig virágzik a parlagfű
Felbukkan bárhol, ahol más növény nem él meg, nevét is innen kapta, bármilyen parlagon hagyott területen találkozunk vele: ipartelepeken, utak mentén, lakótelepek, nagyberuházások megbolygatott talaján, parlagon hagyott földterületeken. Elképesztő méretekben szaporodik, egy tő 3-4 ezer magot termel, de minél rosszabb körülmények között él, annál többet. A parlagfű és más allergiát okozó gyomnövények elleni védekezés során nagyon fontos, hogy azt a bimbó kialakulása előtt végezzük el, ellenkező esetben a pollentermelést nem tudjuk meggátolni.
A mechanikai úton történő védekezés kis területen gyomlálással – gyökérrel együtt történő kihúzással, nagyobb területen rendszeres kaszálással – vegetációs időszakban kell elvégezni.