Az önkormányzat nem köthet rossz üzletet!

Írta:  2011.02.25.
A soron következő ülését február 17-én tartotta meg a képviselő-testület a városházán. Napirend előtti felszólalás során Ughy Attila polgármester tartott tájékoztatást a Vajk-sziget Általános Iskolában, február 3-án történt sajnálatos tornatermi balesetről és azt követő intézkedésekről.

Gönczöl András (Jobbik) felszólalásában arról beszélt, hogy a kormány április 15-éig meghosszabbította a lakásárverési moratóriumot, éppen addig, ameddig a kilakoltatási moratórium is érvényben van. A szakértők több mint 400 ezerre becsülik azoknak ingatlanok számát, amelyek a kilakoltatási moratórium lejártával új tulajdonosokhoz kerülnek. Ez nagyjából 1,1 millió embert érint. Ezért javasolta az összefogást; az önkormányzati képviselők a saját körzetükben mérjék fel, hányan kerültek a bebukott hitelük miatt nehéz helyzetbe. Az önkormányzatot felkészülten érje, ha a kormány megoldást kínál.
 
Segíteni a polgároknak
 
Ternyák András (MSZP) szerint számos ingatlan került árverésre az elmúlt időszakban. Megoldás lehet ezeket a lakáshiteleseket az utcára kerüléstől megvédő, eszközkezelő Nemzeti Eszközkezelő Társaság felállítása, ami még nem történt meg. Az önkormányzatoknak elővásárlási joguk van, de nem élnek vele – tette hozzá a képviselő.

Kardos Gábor önkormányzati képviselő
Ughy Attila válaszában elmondta, hogy a problémát nehéz kezelni, mert ezek az ingatlanok sokkal kevesebbet érnek a piacon, mint amennyi hitel van rajtuk. Akkor tud az önkormányzat – a költségvetés függvényében – segíteni polgárainak, ha az ár-értékarány megfelelő.   Azonban az önkormányzat nem köthet rossz üzletet! A megoldás állami szintű feladat, hiszen 102 ezer jelzáloghitel van ma Magyarországon, ebből mintegy ezer lehet a kerületünkben. 
 
A sportolók támogatásáért
 
Petrovai László (LMP) napirend előtt említést tett arról, hogy jótékonysági díszvacsora és borárverés volt február 3-án a Zila kávéházban, a speciális olimpiára utazó Speciális Oktató és Fejlesztő Intézmény (SOFI) sportolóinak támogatására. Petrovai hiányolta a városvezetés, képviselő-testület részvételét az eseményről. Kucsák László alpolgármester elmondta, hogy márciusban még lesz egy jótékonysági rendezvény a speciális olimpikonok támogatására. 
 
Elfogadták az alapot
 
Ezt követően a 2011. évi költségvetésről szóló rendelettervezet került napirendre. Ughy Attila polgármester megvitatásra ajánlotta a rendeletervezetet, melyben éppen annyi kiadás szerepel, mint amennyi bevétel. Azt javasolta, hogy a képviselők vitassák meg a prioritásokat, és két hét múlva kerüljön sor a második fordulóra.
 
Hunyadi István városigazgató tartott prezentációt a költségvetés rendelettervezetéről. A városigazgató bemutatta a rendelettervezet részét képező táblázatokat, a bevételi, kiadási főtáblát, részletezte az egyes bevételi jogcímeket, a kiadási főtáblát, a működési, fejlesztéscélú bevételek és kiadások alakulásának mérlegét. Tájékoztatót tartott többek között a polgármesteri hivatal, szociálpolitikai, városfejlesztés és vagyongazdálkodással kapcsolatos kiadásaikról, intézményi bevételekről és kiadásokról. Szó esett az Európai Uniós támogatással megvalósuló programok, projektekről is. A kiadási oldalon jelentősebb csökkenést terveztek be a személyi juttatások, dologi kiadások terén, de emellett az önkormányzat biztosítani kívánja a kötelező feladatellátás működésének zavartalanságát.
A tárgyi költségvetési pénzforgalmi bevételek mellett külső forrás bevonására is szükség van a 4,5 milliárd forint hitel törlesztés fedezetére. A képviselő-testület az első fordulóra készített dokumentációt elfogadta alapként a végleges rendelettervezet elkészítéséhez.