HIRDETMÉNY - a bírósági ülnökök választásáról

Írta:  2011.03.03.

A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 1997. évi LXVII. törvény (a továbbiakban: Bjt.) 125. § (1) bekezdése értelmében a 2007-ben megválasztott bírósági ülnökök megbízatása 2011. május 22-én lejár.
Dr. Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke a 30/2011. (II.18.) sz. határozatával a bíróságok ülnökei idei évi választását 2011. március 7. és 2011. április 30. napja közötti időtartamra tűzte ki.
 
 
A bírósági ülnökök jelölésével kapcsolatosan az alábbi tájékoztatást teszem közzé:
1.) Bírósági ülnöknek az a büntetlen előéletű, választójoggal rendelkező, magyar állampolgár választható meg, aki a 30. életévét betöltötte, de a 70. életévét még nem érte el.
2.) A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 1997. évi LXVII. törvény szabályozza a bírósági ülnökök megválasztását.
 
Az ülnökök jelölés alapján választhatók meg, ülnököt jelölni a XVIII. és XIX. Kerületi Bíróságra lehet.
 
Jelöltet állíthatnak:
- a bíróság illetékességi területén lakóhellyel és választójoggal rendelkező magyar állampolgárok,
- a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és társadalmi szervezetek - kivéve a pártokat,
- a fiatalkorúak büntetőügyeiben eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési és oktatási intézmények tantestületei,
Jelöltet állítani 2011. március 28-ig lehet!
 
A jelöléshez csatolni kell a jelölt elfogadó nyilatkozatát, amelynek tartalmaznia kell a jelölt arra irányuló nyilatkozatát, hogy volt-e büntetve és van-e választójoga.
 
Mindemellett a jelöltnek haladéktalanul be kell szereznie hatósági bizonyítványt büntetlen előélete igazolására. A hatósági bizonyítványt a jelöléssel együtt kell eljuttatni a Polgármesteri Hivatal Jegyzői Titkárságára (Budapest, XVIII., Üllői út 400. I.em.116.) legkésőbb március 28-ig. Felhívom a figyelmet arra, hogy a Bjt. 123. § (8) bekezdése értelmében a büntetlen előéletet igazoló hatósági bizonyítvány (erkölcsi bizonyítvány) hiányában a jelölt nem választható ülnökké.
 
Az ülnökök megválasztására az áprilisi testületi ülésen kerül sor.
 
A jelöléssel kapcsolatos további információk kérhetők Budapest XVIII. Kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Jegyzői Titkárságán személyesen vagy telefonon. (Budapest, Üllői út 400. I. emelet 116. szoba. tel: 296-13-10.) A jelöléshez szükséges nyomtatványok szintén itt szerezhetők be, és itt is kell leadni azokat a büntetlen előéletet igazoló hatósági bizonyítvánnyal együtt, legkésőbb 2011. március 28-án 16.00 óráig. A nyomtatványok letölthetők Budapest XVIII. Kerület Pestszentlőrinc - Pestszentimre hivatalos honlapjáról és a www.bp18.hu internetes oldalon.
 
Ughy Attila
Polgármester