West Balkán miatti jogszabály

Írta:  2011.03.24.
 
A WEST Balkánban történ tragédia hatására elkészült és a Magyar Közlöny 23/2011. számában megjelent a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) Kormányrendelet. A rendelet 2011. március 16-án lépett hatályba, és a hatálybalépésétől számított kilencven napon túl zenés, táncos rendezvény csak e rendelet szerinti engedéllyel tartható.
 
 
A rendelet hatálya kiterjed azokra az alkalmi vagy rendszeres zenés, táncos rendezvényekre, amelyeket 300 főt meghaladó építményben tartanak, illetve szabadtéri rendezvény esetén ahol a résztvevők létszáma az 1000 főt meghaladja.
Zenés, táncos rendezvény csak rendezvénytartási engedély birtokában tartható. Az engedélyt a rendezvény helye szerinti illetékes önkormányzat jegyzője adja ki. Az engedély iránti kérelem elbírálásának ügyintézési határideje 20 nap.
Az eljárásban szakhatóságként részt vesz:
 - kormányhivatal kistérségi (fővárosi kerületi) népegészségügyi intézete,
- építéshatóság,
- az elsőfokú eljárásokban a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség,
- tűzoltóság,
- rendőrség.
Az engedély iránti kérelmet a zenés, táncos rendezvénynek helyt adó építmény üzemeltetője, szabadtéri rendezvény esetében a rendezvény szervezője nyújtja be.
 
Az engedély iránti kérelemhez a kérelmező csatolja
1) a zenés, táncos rendezvénynek helyt adó építmény, terület azonosításához szükséges, továbbá alapterületére, befogadóképességére vonatkozó adatokat,
2) az ingatlan használatának jogcímét,
3) a kérelmező nevét, valamint székhelyét, cégjegyzékszámát, az egyéni vállalkozó nyilvántartási számát,
4) a rendezvény megnevezését, az ehhez kapcsolódó szolgáltatások megnevezését,
5) a rendezvény gyakoriságáról, megtartásának napjairól, kezdésének és befejezésének időpontjáról szóló nyilatkozatot,
6) a biztonsági tervet,
7) a tűzvédelmi szabályzatot,
8) az építésügyi hatóság szakhatósági közreműködéséhez szükséges, külön jogszabályban meghatározott építészeti-műszaki dokumentációt két példányban és a tervezői nyilatkozatot.
Az engedélyezési eljárásban a jegyző a szakhatóságokkal közös helyszíni szemle megtartásáról intézkedik. Amennyiben az engedély megadásra kerül a jegyző a rendezvényt nyilvántartásba veszi, igazolást állít ki és az önkormányzat honlapján közzéteszi.
Az engedély jogosultja a kérelem adataiban bekövetkezett változásokat haladéktalanul köteles bejelenteni a jegyzőnek. A tevékenység megszüntetését az igazolás leadásával egyidejűleg haladéktalanul be kell jelenteni. Ezek alapján a jegyző az engedélyt visszavonja, és törli a nyilvántartásból.
 
Felhívom az engedélykérők figyelmét a biztonsági terv kötelező elemeire:
a) a rendezvény helyszínének alaprajzát, befogadóképességét és az oda való belépés és eltávozás rendjét,
b) a zenés, táncos rendezvény helyszínének baleset, elemi csapás, tömeges rendbontás esetére vonatkozó kiürítési, menekítési tervét,
c) a biztonsági követelmények érvényesítésében közreműködők tevékenységének leírását,
d) a biztonsági személyzet létszámát,
e) az egészségügyi biztosítás feltételeinek meglétére vonatkozó utalást; valamint szabadtéri rendezvények esetében az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését.
Zenés, táncos rendezvényt a helyiség üzemeltetője, kulturális rendezvényszervezői, vagy rendezvény és konferenciaszervezői képesítéssel rendelkező rendezvényszervező szervezhet.
 
A rendeletbe a jogalkotó beépítette a fiatalkorúak belépését, alkohollal történő kiszolgálásának korlátozását, ezt életkort igazoló okmány bemutatásához kötik. Erről a korlátozásról a szervező köteles előzetesen tájékoztatást nyújtani.
A szórakozóhelyek ellenőrzésére jogosult a jegyző, valamennyi az engedélyezési eljárásban részt vett szakhatóság, bármely hatóság, amelyet más jogszabály az ellenőrzésre feljogosít.
A rendszeres rendezvények helyszínét a hatóság egy éven belül egyszer ellenőrzi, olyan időben, amikor ott nem tartanak rendezvényt. Az ellenőrzési tevékenység összehangolására a jegyzőt jelölték ki. Ha a zenés, táncos rendezvény helyszíne a jogszabályi feltételeknek nem felel meg és a jogsértés másként nem orvosolható, illetve a jogszabályi feltételeknek való megfelelés más módon nem biztosítható, a jegyző az észlelt hiányosságok megszüntetéséig, de legfeljebb kilencven napra zenés, táncos rendezvény tartását megtiltja.
A jegyző az engedélyt visszavonja, illetve a rendezvény tartását megtiltja, ha az engedély kiadásának feltételei már nem állnak fenn, és a szervező a hiányosságok megszüntetését a meghatározott időtartamig nem pótolja.
 
A rendezvények időpontjában történő ellenőrzést az összes szakhatóság szükség szerint ellenőrzi. Azonban egy éven belül legalább két ellenőrzés megtartása kötelező.
 A hatóság az ellenőrzés során tapasztalt hiányosságokra, jogsértésekre tekintettel - a külön jogszabályban meghatározott jogkövetkezményeken túl - az alábbi intézkedéseket alkalmazhatja:
a) figyelmeztetés, ha a helyszínen a hatóság első ízben állapított meg jogsértést,
b) felszólítás a hiányosságok meghatározott időn belüli pótlására;
c) eljárás kezdeményezése,
d) a rendezvény folytatását a helyszínen felfüggeszti.
Amennyiben az ellenőrzést végző hatóság az alábbi jogsértéseket tapasztalja, köteles a külön jogszabályban meghatározott ideiglenes intézkedés keretében a rendezvény folytatását a helyszínen felfüggeszteni:
a) befogadóképesség nyilván valóan jelentős túllépése,
b) a biztonsági tervben meghatározott számú biztonsági személyzet hiánya;
c) az engedély hiánya;
d) a zenés, táncos rendezvény folytatása az élet- vagy testi épség veszélyeztetésével jár;
e) a zenés, táncos rendezvény folytatása a közbiztonságot vagy a közrendet közvetlenül és súlyosan veszélyezteti.