A termőföld hasznosításának hatósági ellenőrzése - 2012. évi határszemlék

Írta:  2012.05.21.
A termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény 5. §-a minden földhasználó számára előírja termőföldjének mezőgazdasági hasznosítását, továbbá a művelésre alkalmas egyéb földek ideiglenes, illetve mellékhasznosítását. Az időszerű mezőgazdasági munkák elvégzését a földhivatalok elsősorban a határszemlék keretében vizsgálják, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 89. §  b) pontjában foglaltak szerint.
 
            Tájékoztatjuk a földhasználókat és földtulajdonosokat, hogy a Főváros területén a határszemlék - hatósági ellenőrzések formájában - 2012. május 21-én megkezdődnek!

Kérjük, hogy a fenti határidőig, majd azt követően is folyamatosan gondoskodjanak a tulajdonukban, használatukban lévő föld mezőgazdasági hasznosításáról. Ha a földhasználó a hasznosítási kötelezettségének számára felróható okból nem tesz eleget, földvédelmi bírság megfizetésére kötelezhető. A bírság megfizetése a szükséges munkák elvégzését nem pótolja!
 
            A termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény 25/B. szakasza értelmében, aki termőföldet használ, és annak területe - a földrészletek számától függetlenül - az egy hektárt meghaladja, annak használatát köteles a területileg illetékes első fokú földhivatalhoz bejelenteni, a használat megkezdésétől számított 30 napon belül. A földhasználati bejelentés elmulasztása esetén szankciónak van helye. 
           
            Felhívjuk továbbá figyelmüket, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése értelmében, a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanán a parlagfű virágbimbó kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Ennek elmulasztása esetén közérdekű védekezés elrendelésének van helye, növényvédelmi bírság kiszabása mellett. A földhivatal a parlagfű elleni közérdekű védekezés helyszíni ellenőrzését 2012. július 2-án megkezdi.
 
            Az előzőekben leírt jogszabályi kötelezettségek betartása érdekében ezért kérjük a földhasználókat és földtulajdonosokat, hogy ingatlanuk mezőgazdasági hasznosításáról, a földhasználat bejelentéséről, továbbá az ingatlan parlagfűmentes állapotban tartásáról gondoskodjanak!