Nagytakarítás a repülőtéren

Írta:  2012.09.13.
"Felmosás" miatt mindkét futópályáját egy-egy napra lezárja a Budapest Airport


Tisztítási feladatok miatt rövid időre, felváltva mindkét futópályáját kénytelen lezárni a Liszt Ferenc repülőteret üzemeltető Budapest Airport. Szeptember 14-én a 2-es, szeptember 18-án pedig az egyes pályán szünetel majd a forgalom, mindkét esetben hajnali egy óra és másnap reggel öt óra között. A repülésbiztonsági szempontból elengedhetetlenül szükséges pályatisztítás miatt ezen időszakban átmenetileg a megszokottnál nagyobb légiforgalom zajlik a repülőtérrel szomszédos településrészek felett.


Mivel a repülőgépek futóműve a földet érés során igen nagy terhelésnek van kitéve, az abroncsok nagyon hamar elkopnak. Egy átlagos, kb. nyolcvan tonnás Boeing 737-es nagyjából 220-250 kilométeres óránkénti sebességgel ér a betonra. A lemorzsolódott gumiréteg az aszfalton marad, gyakorlatilag odaég a nagy sebesség és nyomás miatt fellépő hőhatástól, emiatt pedig a futópálya rossz időjárási viszonyok mellett csúszóssá válhat. Az alapos tisztítás ezért rendkívül fontos. Így az összesen 30 000 m2 nagyságú betonfelületet nagynyomású vízsugárral kezelik.
 

A feladat elvégzésére a Budapest Airport a Röshler&Co nevű osztrák céget választotta ki, amelynek speciális gumilerakódás-tisztító berendezései olyan hatékonyan képesek eltűntetni a szennyeződést, hogy ezáltal a tisztításra és az ezzel együtt járó pályazárásokra egy évben mindössze egy alkalommal van szükség.  A hatalmas víznyomás nemcsak a gumiréteget, hanem a festéket is eltávolítja a munkálatok után ezért a lekopott felfestéseket is helyre kell majd állítani. A munkagép hatékonysága mellett környezetkímélő is: a szennyezett vizet (amely veszélyes hulladéknak minősül) saját tartályába szivattyúzza vissza későbbi semlegesítés céljából.
 

Megértésüket és türelmüket köszönjük!
 

Budapest Airport