Hirdetményi tájékoztatás a földhasználók számára

Írta:  2013.01.25.
A termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény és a földhasználati nyilvántartás részletes szabályairól szóló 356/2007 (XII.23.) Korm. rendelet módosítása következtében megváltoztak egyes, a földhasználati nyilvántartásra vonatkozó előírások.

1., 2013. január 1-jével kibővült a földhasználati nyilvántartásba bejelentendő földhasználatok köre azáltal, hogy a földhasználóknak (az erdőművelési ágú területek kivételével) területi mértéktől függetlenül minden termőföld, valamint mező-, és erdőgazdaság művelés alatt álló belterületi föld használatát be kell jelenteniük az ingatlanügyi hatóság (kerületi földhivatal) felé, a használat megkezdését követő 30 napon belül. A törvén értelmében földhasználó az is, aki termőföld tulajdonjogával rendelkezik és annak használatát nem engedet át más személynek.

2., A kerületi földhivatalnál már regisztrált földhasználó 2013. március 30-ig köteles bejelenteni:
        a) magánszemély földhasználó esetében a személyi azonosítót (személyi számát) és az állampolgárságát. Amennyiben a fölhasználó családi gazdálkodónak minősül, a Kormány rendelet alapján s családi gazdaság nyilvántartási számát is be kell jelenteni, valamint szükséges annak megjelölése, hogy a fölterület a családi gazdasághoz tartozik.
         b) gazdálkodó szervezet földhasználó esetében a statisztikai azonosítóját.
a 2. pont szerint díjmentes bejelentéshez erről szóló okiratok másolatát is csatolni kell.

A földhasználati bejelentésre szolgáló nyomtatványok (adatlapok) beszerezhetők a földhivataloknál, vagy letölthetők a www.foldhivatal.hu honlapról.

A bejelentést határidőben elmulasztó földhasználót a földhivatal bírsággal sújtja, amelynek mértéke a termőföld ingatlan nyilvántartása szerint AK értékének ezerszerese azzal, hogy nem lehet kevesebb a behajtató köztartozás minimális összegénél.

Felhívom a földhasználókat, hogy a jogszabályi előírások teljesítése, valamint a földhasználati nyilvántartás teljes körűvé tétele érdekében bejelentési kötelezettségüknek ez előírt határidőben tegyenek eleget.

 
Borsay Tamás
hivatalvezető