Tiszta Forrás Alapítvány uniós pályázatának sajtóközleménye

Írta:  2013.03.01.
Európai Uniós támogatásból sikerült létrehozni egy hajléktalanok nappali ellátására szolgáló melegedőhelyet.

A budapesti székhelyű Tiszta Forrás Alapítvány hajléktalanok nappali melegedőjének kialakítására Budapest XVIII. kerületében nyert támogatást a "Szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztése" című pályázati kiíráson az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. A pályázat összesen 50 millió forintos költségvetésből, 90 %-os (44,9 millió forint) vissza nem térítendő támogatásból valósult meg.

1997-ben a Tiszta Forrás Alapítvány, mint éjjeli menedékhely és nappali melegedő megnyitotta kapuit a szenvedélybetegek és hajléktalanok előtt. A Tiszta Forrás Alapítványt 2000-ben a Fővárosi Bíróság kiemelten közhasznúvá nyilvánította. Munkatársaik között lelkész, orvos, mentálhigiénés szakember, szociális munkás, szociális asszisztens, szociális gondozó és sok önkéntes található.
A projekt keretében Budapest XVIII. kerületében kialakításra került egy nappali melegedő a Tiszta Forrás Alapítvány saját tulajdonú ingatlanán. A non-profit intézmény működése a korábban bérelt ingatlanon - az épület tulajdonosának jóvoltából - veszélybe került, illetve folyamatos kapacitáshiánnyal küszködtek, így elengedhetetlenné vált a pályázat keretében történő fejlesztés.

Európai Uniós támogatással lehetőség nyílt a nappali melegedő egy új épületben történő kialakításra az Alapítvány tevékenységének megfelelő színvonalon való végzéséhez. Igény merült fel olyan ingatlan építésére, amelyben optimálisan végezhető az Alapítvány minden tevékenysége. A kialakított melegedő a hajléktalanok nappali ellátását teszi lehetővé, így a továbbiakban az épület fejlesztését tervezik a kapacitás növelése, az éjszakai ellátás tekintetében is.
A nappali melegedő működési engedélye 90 fő ellátására szól, de a téli krízisidőszakban 180-200 embert is ellátnak. Hétköznap reggel 8 órától délután 14 óráig tart nyitva, téli időszakban (krízis idején) hétvégén (szombat és vasárnap) is. Szolgáltatásaik: melegedési lehetőség, étkezés, tisztálkodás (amelyhez a szükséges eszközöket biztosítják: szappan, sampon, borotva, törölköző), mosási lehetőség (biztosítják a szükséges mosószert). Egyéb szolgáltatásaik: postacím létesítés, csomagmegőrzés, ruha-, és élelmiszer adomány. Szociális munkatársaik információnyújtással, lelki gondozással, ügyintézéssel (iratok beszerzése, szociális otthonban való elhelyezés, leszázalékolás, táppénz, segély igénylése, stb.) is segítik a rászorulókat.
A projekt összköltsége sajnos jóval felülmúlta a pályázatban tervezett közel 50 millió Ft-ot, melyből a vissza nem térítendő támogatás 90%, azaz 44,9 millió Ft. A Budapest, Üllői út 375. szám alatt található ingatlant a használatbavételi-, valamint működési engedély megszerzését követően nagy örömmel vehettek birtokba az Alapítvány dolgozói, és a rászorulók is.