Védd az erdőt!

Írta:  2013.08.14.
A tavaszi és nyári időszakban a napi híradások rendszeresen adnak hírt kisebb-nagyobb erdő- és vegetációtüzekről. Az erdőtűz által nem csak a faállomány, hanem a teljes erdei életközösség veszélyeztetett. A tűz pusztítását követően - annak típusától és mértékétől függően - az erdei ökoszisztéma csak hosszú idő alatt képes regenerálódni.

Az erdőtüzek miatt sokszor kell autópályákat, főutakat lezárni, de a tüzek lakott területeket, tanyákat is veszélyeztetnek. Az erdőben kialakuló koronatüzek nemcsak a teljes növényzetet semmisítik meg (fákat, cserjéket, lágyszárúakat), hanem sok élőlény sem tud elmenekülni a tűz elől.

Magyarországon évente több ezer erdőtűz és vegetációtűz keletkezik. A tüzek keletkezése 99 százalékban emberi eredetű, túlnyomórészt gondatlanságból ered!

Hazánkban két kiemelt kockázatú időszak van az erdő- és vegetációtüzek szempontjából. Az első közvetlenül a hóolvadás után kezdődik és lombfakadásig, a növényzet kizöldüléséig tart. Ezek, az úgynevezett tavaszi tüzek fordulnak elő leggyakrabban.

Habár a tűz használata a mezőgazdaságban elvesztette korábbi funkcióját, több régióban továbbra is része a gazdálkodásnak a kora tavaszi rét- és tarlóégetés. Sajnos a gondatlanul meggyújtott és nem kellően felügyelt tűz könnyen átterjed a környező erdőkre, értékes természeti területekre is. A tűz tovaterjedését segíti, hogy a vegetáció még nem zöldült ki, és az előző évről nagy mennyiségű elszáradt lágyszárú növényzet, illetve lomb található a területen. A vékony, néhány centiméter vastag növényi részek akár hideg, csapadékmentes időben is pár nap alatt kiszáradnak, és könnyen lángra lobbannak. A lángokat már egy közepes erősségű, váltakozó irányú szél is továbbviheti a szomszédos gyep és erdőterületekre. 

A második kiemelt tűzkockázatú időszak júliustól-augusztus végéig tart. A nyári tüzek az aszályos időjárás következtében főleg az alföldi fenyveseket veszélyeztetik.

Közvetett módon a változó klimatikus viszonyok is hatással vannak az erdőtüzekre. Egyrészt megnő a tűzveszélyes időszakok hossza, másrészt a keletkező erdőtüzek sokkal intenzívebben égnek, nehezebb őket eloltani. Tekintettel arra, hogy a tüzek 99 százalékát mi emberek okozzuk, az erdőtűz és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés.

 Eldobni <= 1 másodperc

 Eloltani >= 100 óra

 Helyreállítani >= 100 év

Az erdőtűz kockázat jelentősen függ az időjárási viszonyoktól. Szélsőséges időjárás esetén az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőterületekre.

Segítsd az erdészek és a katasztrófavédelem munkáját, és figyelj az alábbiakra:

  • Soha ne dobj el égő cigarettacsikket!
  • Erdőben csak a kijelölt helyen gyújts tüzet!
  • Gondosan oltasd el a tüzet, használj hozzá vizet, vagy legalább 5 centiméter földet, máskülönben a szél visszagyújtja!
  • Igyekezz a kertedben is csak akkora tüzet rakni, amiből a szél nem tud elvinni az izzó zsarátnokokat!
  • Tartsd be a tűzgyújtási tilalom szabályait!
  • Soha ne hagyd a szabadtéri tüzet őrizetlenül!