Szavazatszámláló bizottsági tagok jelentkezését várja az Önkormányzat

Írta:  2014.01.22.

BUDAPEST FŐVÁROS XVIII. KERÜLETI PESTSZENTLŐRINC-PESTSZENTIMRE ÖNKORMÁNYZAT HELYI VÁLASZTÁSI IRODA VEZETŐJE AZ ALÁBBI HIRDETMÉNYT TESZI KÖZZÉ

Tisztelt Választópolgárok!

Egyetlen választás sem lehet eredményes az Önök közreműködése nélkül, mert a demokratikus joggyakorlás alapja a választásokon való részvétel és a szavazás, melynek törvényes hátterét csak az Önök közreműködésével tudja a Helyi Választási Iroda biztosítani.
 

Budapest XVIII. Kerületi Helyi Választási Iroda a 2014. évi általános választások lebonyolításához (országgyűlési képviselők, az Európai Parlament tagjai, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők megválasztása) a 76 kijelölt szavazókörbe szavazatszámláló bizottsági tagok jelentkezését várja.

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 17. §-a szerint a szavazatszámláló bizottságnak csak a településen (Budapest XVIII. kerületében) állandó lakóhellyel rendelkező, a központi névjegyzékben szereplő választópolgár lehet tagja. A választási bizottság választott tagja az lehet, aki az országgyűlési képviselők választásán jelöltként indulhat, így a szavazatszámláló bizottság választott tagja lehet minden nagykorú magyar állampolgár, kivéve, aki jogerős ítélet alapján szabadságvesztés büntetését, vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti. 
 

A Ve. 18. § (1) bekezdése alapján a választási bizottságnak nem lehet tagja a köztársasági elnök, a háznagy, képviselő (ide értve a polgármestert is), alpolgármester, jegyző, másik választási bizottság tagja, választási iroda tagja, a Magyar Honvédséggel szolgálati jogviszonyban álló személy, valamint jelölt. Nem lehet továbbá a választási bizottságok választott tagja, aki valamely párt tagja, a választókerületben jelöltet állító jelölő szervezet tagja, a választókerületben induló jelölt hozzátartozója, a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény szerinti központi államigazgatási szervvel vagy a választási bizottság illetékességi területén hatáskörrel rendelkező egyéb közigazgatási szervvel kormányzati szolgálati jogviszonyban, szolgálati vagy más, munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személy a közalkalmazott kivételével, továbbá állami vezető sem.
 

A Ve. 33. § (3) bekezdés a) pontja értelmében a szavazatszámláló bizottság választott tagjának megbízatása a következő általános választásra megválasztott választási bizottság alakuló üléséig tart.
 

Kérem, ha munkájával szívesen segítené a választások minél magasabb színvonalú helyi lebonyolítását, és személyével szemben kizáró ok nem áll fenn, akkor jelentkezését írásban, a jelentkezési lap kitöltésével, személyesen teheti meg Budapest Főváros XVIII. kerület  Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatain  (1184  Budapest, Üllői út 400. illetve a Pestszentimre kihelyezett ügyfélszolgálaton: Ady Endre utca 100.):
 

Hétfő: 10.00-18.00
Kedd: 8.00-16.00
Szerda: 8.00-18.00 óráig
Csütörtök: 8.00-16.00 óráig
Péntek: 8.00-12.00 óráig

 

Az Ügyfélszolgálati csoport és a Helyi Választási Iroda kijelölt munkatársai az alábbi telefonszámon készséggel válaszolnak a feladat ellátásával kapcsolatos kérdéseikre:
 

Ügyfélszolgálat (Üllői út 400.):           061-296-1441

Ügyfélszolgálat (Ady Endre út 100.):  061-297-5735

dr. Hunyadkürti Szilvia                      061-296-1435         

dr. Könye Kornél                              061-296-1435         

Hományi András Ferenc                   061-296-1435         
 

Amennyiben a személyes megjelenésüket a fenti időpontok egyikében sem tudják megoldani, úgy kérjük, hogy kollégáinkkal telefonon egyeztessenek külön időpontot a jelentkezési lap benyújtására.
 

Kérem, hogy jelentkezésük során vegyék figyelembe, hogy a választások napján a Szavazatszámláló Bizottság munkájában történő közreműködés jelentős fizikai és szellemi megterheléssel jár, valamint a döntések meghozatalakor nagyfokú odafigyelést igényel! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szavazatszámláló bizottságok tagjait Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testülete választja meg. A megválasztott szavazatszámláló bizottsági tagok - valamennyi választást megelőzően - kötelesek a bizottsági tagok részére szervezett felkészítő oktatáson részt venni.

Tájékoztatom Önöket, hogy a szavazatszámláló bizottság választott tagjai munkájukért tiszteletdíjban részesülnek, és a választást követő napon a napi munkavégzés alól mentesülnek a Ve. 15. § (1) és 19. § (2) bekezdésében foglaltak alapján.
 

A jelentkezés a helyszínen biztosított, illetve a www.bp18.hu oldalról letölthető jelentkezési adatlap kitöltésével és aláírásával történik. Kérjük, hogy személyazonosítására alkalmas okmányát és lakcímkártyáját, TAJ-, valamint adókártyáját a személyes megjelenéskor - adategyeztetés céljából - hozza magával!
 

dr. Peitler Péter sk.
jegyző, HVI vezető