Építési engedély iránti kérelem a XVIII. kerület Alacskai út 26. szám 156010 hrsz. alatti ingatlanon

Írta:  2014.03.25.

Sánta Imre -3100 Salgótarján, Meredek út 1. szám alatti lakos- építtető kérelmére, a Budapest XVIII. kerület  Alacskai út 26. szám alatti, 156010 helyrajzi számú ingatlanon tervezett 5 db kétlakásos lakóépület öt ütemben történő építése ügyében a 23/49176-13/2014 számú 2014. 03. 20-án kelt határozattal érdemi döntést hoztam.
Az eljárásban hozott döntésemről a szomszédos -
Budapest XVIII. ker. Alacskai út, 156009 hrsz.,
Budapest XVIII. ker. Alacskai út, 156012 hrsz. és
Budapest XVIII. ker. Kerékkötő út 5. szám, 156008/1 hrsz. alatti
- ingatlanok tulajdonosait, mint érintett ügyfeleket hirdetményi úton értesítem.

Felhívom az eljárásban érintett Ügyfelek figyelmét, hogy a döntést hatóságomnál - a jogosultságuk igazolása mellett - személyesen vagy meghatalmazott útján átvehetik.

Az engedéllyel felmerülő kérdésével telefonon, ügyfélfogadási időben személyesen - a Budapest, XVIII. ker. Üllői út 400. szám alatti 402/b. irodában - felkeresni szíveskedjenek.
Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 13.30 - 18.00 óráig
Szerda: 8.00 - 16.00 óráig
Péntek: 8.00 - 12.00 óráig.
A Ket. 78.§ (10) "A döntés közlésének napja az a nap, amelyen azt írásban vagy szóban közölték, vagy a (8) bekezdésben meghatározott módon átadták. A hirdetmény útján közölt döntést a hirdetmény kifüggesztését követő tizenötödik napon kell közöltnek tekinteni."

A döntés ellen, annak közléstől számított 15 napon belül fellebbezéssel lehet élni. A jogorvoslati kérelem előterjesztésére jogosult ügyfél fellebbezését benyújthatja

  •  postai úton hatóságom címére feladva,
  •  papír alapon hatóságom ügyfélszolgálatán, integrált ügyfélszolgálaton vagy Építésügyi Szolgáltatási Ponton,
  •  amennyiben jelen döntés számára elektronikusan került kézbesítésre, úgy elektronikus úton az építésügyi hatósági engedélyezési eljárást támogató elektronikus dokumentációs rendszeren (a továbbiakban ÉTDR) keresztül.

A fellebbezés iratát a Budapest Főváros Kormányhivatala Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalhoz - 1056 Budapest V. ker. Váci utca 62-64. szám - kell címezni, de hatóságomnak kell benyújtani.
Az ügyfél a fellebbezését indokolni köteles, a fellebbezésnek a megtámadott döntéssel tartalmilag összefüggőnek kell lennie, és a fellebbezésben csak a döntésből közvetlenül adódó jog- vagy érdeksérelemre lehet hivatkozni.
A fellebbezés illetékköteles, mértéke 30.000 Ft, melyet előzetesen kell megfizetni. Az illetéket az elektronikus úton indított fellebbezés esetén a Budapest XVIII. ker. Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat (1184 Budapest Üllői út 400. szám) 10918001-00000002-39950996 számú számlájára kell megfizetni.
A jogorvoslati kérelem előterjesztésére nyitva álló idő alatt az ügyfél az engedélyezés tárgyát képező építészeti-műszaki dokumentációt az ÉTDR-en keresztül tekintheti meg.

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) 80.§ (3) bekezdése alapján:
"Hirdetményi úton történő közlésnek van helye...abban az esetben, ha a 28/D. § alapján törvény vagy kormányrendelet hirdetményi úton való kapcsolattartást ír elő. Ilyen esetben a hirdetmény tartalmazza:
a) a kifüggesztés napját,
b) az eljáró hatóság megnevezését,
c) az ügy számát és tárgyát,
d) a kérelmező ügyfél nevét (megnevezését),
e) az ügy jellegétől függő hatásterületet,
f) azt a figyelemfelhívást, hogy a hatóság az ügyben döntést hozott, amely a hatóságnál megtekinthető, valamint
g) a jogorvoslat lehetőségéről és benyújtásának határidejéről való tájékoztatást."

A Ket. 28/D. § (1) bek. szerint: "Törvény vagy kormányrendelet úgy rendelkezhet, hogy ha az eljárás jelentős számú ügyfelet érint, akkor - az eljárás megindításáról szóló értesítés, valamint az eljárás során a személyesen az ügyfélnek szóló végzések kivételével - a hatóság az ügyféllel hirdetményi úton tarthat kapcsolatot.
(2) Az ügyfél kérelmére a hatóság az írásbeli kapcsolattartás egyéb formájának alkalmazásával közli az ügyféllel a döntését.
(3) Jelentős számú ügyfelet érint az eljárás, ha több mint ötven ügyfél érintett az eljárás megindításakor. Törvény vagy kormányrendelet ennél több ügyfél érintettségéhez is kötheti a hirdetményi kapcsolattartás előírását."
Az eljárásban több mint ötven ügyfél érintett, ezért - az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012 (XI.08.) Kormányrendelet 10. § (4) e) pontja alapján- az építésügyi hatóság hirdetményi úton tart kapcsolatot.

dr. Peitler Péter
jegyző nevében és megbízásából:

Horváth Ildikó sk.
építéshatósági ügyintéző