A gépjárművek elszállításával kapcsolatban a csatolt felhívás

Írta:  2015.04.08.
Tisztelt Lakosság!
Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentirme közigazgatási területén - a Közigazgatási és Hatósági Iroda Közterület-felügyeletének nyilvántartása alapján - aránytalan módon megnőtt a jogosulatlanul tárolt gépjárművek száma. A jogosulatlanul elhelyezett járművek ilyen módon célpontot nyújthatnak az autófeltörés elkövetőinek, a rongálóknak is, ezáltal nemcsak környezetünket és a közterület rendjét zavarják, hanem bűncselekmények és szabálysértések elkövetésére is alkalmat adnak. Az üzemképtelen gépjárművek közterületen való jogosulatlan tárolásának visszaszorítása érdekében a Polgármesteri Hivatal Közigazgatási és Hatósági Iroda Közterület-felügyeleti csoportja intenzív ellenőrzést kezdett.
 
Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a Fővárosi Közgyűlés Budapest Főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásárólszóló 30/2010. (VI.4.). számú rendelet 49. § alapján az üzemképtelen járművek közterület-használati hozzájárulás nélkül közterületen - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - nem tárolhatók. A gépjármű üzemben tartója az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles haladéktalanul eltávolítani a közterületről. Üzemképtelen gépjárművet közterület-használati hozzájárulás nélkül csak mellékútvonalon és legfeljebb 10 napig szabad tárolni. A közterület-használati hozzájárulást a gépjármű üzemben tartója a tárolás helye szerint illetékes önkormányzattól kérheti.
 
Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Képviselő-testületének a közterület- használat rendjével és engedélyezésével kapcsolatos eljárásról szóló 28/2003. (VII. 01.) önkormányzati rendelete 3. § alapján a közterületet rendeltetésének megfelelő célra - a jogszabályok keretei között - bárki szabadon használhatja oly módon, hogy annak használata mások hasonló célú jogait nem csorbíthatja. A közterület rendeltetésétől eltérő használatához a tulajdonos hozzájárulása, illetve a hozzájárulást igazoló határozat megléte szükséges.

Önkormányzati rendeletünk meghatározza, az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 5. § (1) bekezdésében foglaltakra figyelemmel, hogy a közlekedésben való részvétel feltételeivel nem rendelkező vagy a közlekedésben részt nem vevő járművek elhelyezése, tárolása, közterület-használati hozzájárulás nélkül főútvonalon tilos, mellékútvonalon pedig - közterület-használati hozzájárulás nélkül - legfeljebb 10 napig szabad tárolni, közterület-használati hozzájárulás megléte esetén pedig legfeljebb 90 napig.

A közúti közlekedés biztonságának és zavartalanságának megteremtése érdekében kérem, hogy minden gépjármű-tulajdonos vagy üzembentartó ellenőrizze a gépjárműve forgalmi engedélyének érvényességét, illetve a jármű műszaki állapotát. A jogosulatlanul elhelyezett személygépjárművek tulajdonosát, üzembentartóját levélben értesíti a Közigazgatási és Hatósági Iroda Közterület-felügyeleti csoportja. A felszólítások kézhezvétele után amennyiben a gépjármű továbbra is jogosulatlanul a közterületen található, a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 59. §-ban foglaltak szerint a Közterület-felügyelet gépjárművet elszállítja. A gépjármű közterületről történő eltávolítása az üzemben tartó költségére történik.
 
Kérjük a Tisztelt gépjármű tulajdonosokat, hogy üzemképtelennek minősülő gépjárművük közterületen való tárolását mielőbb szüntessék meg, mert ennek elmaradása esetén a közterületek rendezettsége érdekében intézkedni fogunk ezen járművek elszállításáról, melynek költségei az üzemben tartót fogják terhelni.

Együttműködésüket ezúton is köszönöm!
 
dr. Molnár Ildikó
címzetes főjegyző