Végső búcsú Zeffer Istvántól

Írta:  2014.06.06.

Végső búcsú Zeffer Istvántól

Ismét szomorú hírrel szembesült a kerület pedagógus társadalma. 81 éves korában, hosszú betegség után, kórházi ágyán elhunyt Zeffer István. Megrendülten vették tudomásul kollégái, akikkel egy tantestületben dolgozott, de szomorúan emlékeznek rá diákjai is, akiket tanított, vagy akiknek gyermekeit nevelte.
Mikor régi munkatársai értesültek a szomorú tényről, többen mondták: Nagyon jó munkatárs volt. Szerettük. Ő is szerette pedagógus társait, akik közé nyugdíjasként is visszajárt egy-egy ölelésre, vidám fecsegésre, hiszem humorban kifogyhatatlan volt.
Az elmúlt években többször került egészsége válságos állapotba, de a harcot ő nyerte, talpra állt. Most már az elmúlás volt az erősebb.
Erősen kötődött városunkhoz. Természetes volt számára, hogy lőrinci diákból lőrinci pedagógus legyen. Az iskolai munka élete értelme lett. Történelem-orosz szakos tanárként állt a Bajcsy katedráján. Innen vezetett útja a mai Bókayba, ahol szaktantárgyai oktatása mellett új feladat várt rá, az úttörőcsapat vezetése.
A felnőttoktatásban is otthon volt. A Dolgozók Általános Iskolája és Gimnáziuma igazgatóhelyettesnek hívta. Onnan vezetett szépen ívelő szakmai karrierje, munkássága utolsó állomáshelyére, a Kandó Téri Általános Iskolába, ahol igazgatónak választották.
Munkája mindig szívvel végzett szolgálat volt. Akár serdülőket, akár a nappali iskolákból kikerülő, sérült sorsú kamaszokat, vagy a napi munka után fáradtan iskolapadba ülő felnőtteket oktatta. Reggel nyolckor már osztályterembe szólította a csengő és gyakorta este kilenckor még a katedrán állt. A két műszak között pedig várták a társadalmi feladatok.
Szaktanári és intézményvezetői feladatait az igényesség mellett a humánum jellemezte, és a kedves humor. Elsősorban nem igazgató volt, hanem egy kolléga a közös célra törekvő testületben.
Tudjuk, az élet törvénye kemény. Születünk, élünk, elmegyünk. Mi, akik még itt vagyunk, tisztelettel hajtunk fejet Zeffer István emléke előtt, és elkísérjük utolsó nyughelyére, a kispesti temetőbe.

Nyugodjon békében!

Eseménynaptár

« Szeptember 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30