Klímabarát18 projekt

Írta:  2021.02.01.

Kedvezményezett:koheziós alap logó

Budapest Főváros XVIII. kerület

Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata

Együttműködő partnerek:

ABUD Mérnökiroda Kft.

Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete

Támogatás összege: 19.974.449 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Projekt tervezett befejezése: 2021. szeptember 15.

A projekt rövid bemutatása:

Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának környezetvédelmi akcióiban évről-évre egyre több kerületi lakos vesz részt. A kerület most KLÍMABARÁT18 néven indít átfogó programot, hogy a környezet megóvásán túl a klímaváltozás összetett hatásaira is választ adjon.

A projekt szervezői kerületi eseményeken szervezett interaktív programokon, online és helyi intézményekben elérhető kérdőívvel vonják be a lakosságot már a legelső pillanattól kezdve. A projekt részeként kétrészes workshop-sorozatot tartottak helyi lakosokkal, helyi és budapesti civil és szakmai szervezetekkel, gazdasági és közszolgálati szereplőkkel, illetve az önkormányzat szakértőivel.

A pályázat megvalósítása alatt megrendezésre került egy Klíma Kupa óvodai és iskolai pontgyűjtő versenyen is, melynek célja, hogy szórakozva tanulhassunk a klímaváltozás komoly és összetett kérdéseiről – gyermekek, szülők, oktatók egyaránt. A verseny alatt a jelentkezett óvodák és iskolák két hónapon keresztül oldhatnak meg a klímavédelemhez és a fenntarthatósághoz kapcsolódó kihívásokat. A kupa során a résztvevők megismerhetik a kerület természeti értékeit, és helyi szervezetekkel, cégekkel, intézményekkel együtt gondolkodhatnak azon, mitől válhatna fenntarthatóbbá a városrész.

A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg, a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott KEHOP-1.2.1-18-2018-00002 azonosítószámú "Klímatudatosságot erősítő szemléletformálás a XVIII. Kerületben" c. pályázat keretein belül.