Pályázat Pestszentimre Városközpont megújítására

Írta:  2015.09.21.

101 0

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt., mint Közvetítő Szervezetpályázatot hirdet a Pestszentimre városközpont megújítása városrehabilitációs projekt keretében elkülönített Programalap felhasználásával megvalósuló mini-projektek támogatására.

1. A pályázat célja
Általános célok:
Jelen Programalap működtetésének egyik legfontosabb célja, hogy a szellemi és épített örökség fenntartható megújítása és megőrzése érdekében a kulturális értékek is megjelenhessenek. A helyi közösségek, elsősorban civil szervezetek támogatása révén ne csak az épített környezet, hanem a városrész társadalmi megújulása, a helyi identitás erősödése is elindulhasson. Ezért a Programalap elsődleges célcsoportja Pestszentimre lakossága.

Különösen fontos a 2010-ben Pestszentimrén elvégzett igényfelmérés eredményeképpen megfogalmazott célok megvalósítása, amelyet a szakértők a Pestszentimre Jövőképe  c. dokumentumban fogalmaztak meg. Az ebben megjelölt célok az alábbiak:

  • a társadalmi tőke erősítése;
  •  egységes harmonikus városkép;
  • erős pestszentimrei identitás és társadalmi kohézió;
  • közlekedési problémáktól mentes városrész.

Konkrét célok az „A” komponens, azaz az Adattár-értéktár alprojekt  esetében:

Az "adattár- értéktár" program célja Pestszentimre természeti és épített környezeti értékeinek felmérése, kataszter és/vagy gyűjtemény készítése.

A program eredményeként létrejövő kataszternek digitális formában, CD-n, DVD-n, internetes felületen bemutatható és közzétehető formában kell előállnia.

A program eredményeként létrejövő gyűjteménynek kiállításra alkalmas formában kell előállnia.

Konkrét célok a „B” komponens, azaz a Közösségi programok alprojekt esetében:

A Közösségi programok alprojekt célja olyan programok szervezése és lebonyolítása, mely hatékonyan hozzájárul Pestszentimre kulturális értékeinek megjelenítéséhez, fejlesztéséhez, a helyi közösségek, a helyi identitás megerősítéséhez, a környezeti és épített értékek megóvásához, a társadalmi kohézió megerősítéséhez, a környezettudatos szemléletmód elterjesztéséhez.

2. A pályázók köre
A Címzetti kör a helyi, Budapest XVIII. kerület, Pestszentlőrinc-Pestszentimre területén bejegyzett székhellyel / telephellyel / rendelkező non-profit szervezetek, akik a lakossággal kapcsolatban vannak, vagy a településen korábbiakban már konkrét akciókat végrehajtottak.

A címzett non-profit szervezetek köre, akik részt vehetnek a programban:

  • Nonprofit szervezetek (egyesület, alapítvány, közalapítvány, köztestület) – amelyek konzorciumi partnerként nem vesznek részt a városrehabilitációs projektben;
  • Nonprofit gazdasági társaságok – amelyek konzorciumi partnerként nem vesznek részt a városrehabilitációs projektben;
  • Társasházak, lakásszövetkezetek;
  • Szociális szövetkezetek – amelyek konzorciumi partnerként nem vesznek részt a városrehabilitációs projektben.

3. Támogatható tevékenységek
Az „A” komponens, azaz az Adattár-értéktár alprojekt esetében elsősorban az alábbi témákhoz kapcsolódhatnak mini projektek:

  • Pestszentimre természeti és épített környezeti értékeinek felmérése, kataszter készítése. (Pl. CD, DVD, kiadvány, könyv, honlap készítése.)
  • Pestszentimre természeti és épített környezeti értékeinek felmérése, gyűjtemény készítése. (Pl. kiállítás megrendezése.)

A „B” komponens, azaz a Közösségi programok alprojekt esetében elsősorban az alábbi témákhoz kapcsolódhatnak mini projektek:

  • Pestszentimre megújításába az érintett lakosság bevonását célzó akciók.
  • közösségfejlesztést és a szabadidő hasznos eltöltését segítő szolgáltatások, tanfolyamok, képzési programok kialakítása (hagyományőrző közösségi kezdeményezések, játszó- és foglalkoztató házak, kulturális- és sport rendezvények, kiállítások, civil programok megvalósítása stb.)
  • helyi identitást segítő programok
  • helyi környezettudatosság elterjesztését segítő tájékoztatási, szemléletformáló akciók
  • integrált településfejlesztési tevékenységekhez (pl. parkosításhoz, játszóterek kiépítéséhez, parlagfű irtásához stb.) kapcsolódó helyi társadalmi akciók megszervezésének támogatása.
  • bűnmegelőzés és közbiztonság erősítésével kapcsolatos képzési, szemléletformáló programok.

A „mini-projekt” megvalósításának kezdő időpontja legkorábban: 2012. augusztus 1., záró időpontja legkésőbb: 2013. szeptember 23. A projekt megvalósításának időpontja nem lehet korábbi, mint a pályázat benyújtását követő 45. naptári nap.

A rendelkezésre álló keret: 18.450.000 Ft.
Támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás.
Támogatási intenzitás: 100%
Támogatás összege: minimum 200.000 Ft, maximum 3.000.000 Ft.
A pályázat benyújtásának határideje: 2012. június hó 15. nap-tól 2013. július hó 31. nap-ig.

4. Adminisztratív információk

A pályázati felhívás teljes szövege, valamint a pályázati kiíráshoz tartozó egyéb dokumentumok letölthetők a www.pestszentimre.hu weboldalról.

A pályázat benyújtásával kapcsolatos egyéb tudnivalók szintén ezen az oldalon érhetők el.

A benyújtási határidő előtt a pályázók kérdéseiket a (06-30) 572 4189-es telefonszámon vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen tehetik fel.

A pályázattal kapcsolatban részletes tájékoztatót tartunk, melyre minden pályázni vágyó szervezetet szeretettel várunk.
A tájékoztató időpontja: 2012. május 31., 17:30.
Helyszíne: Pestszentimrei Közösségi Ház (PIK, 1188 Budapest, Vasút u. 48.)