InterregEurope

Téma: Új megközelítések a hátrányos helyzetű célcsoportok hatékony eléréséhez

Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata az előző fejlesztési időszakban sikeresen megvalósított nemzetközi együttműködések szakmai kimeneteire alapozva új kooperációs projektben való részvétel lehetőségét pályázta meg a kerület szociális, társadalmi problémáinak kezelése érdekében.

Az Önkormányzat partneri részvételével, az Interreg Europe Program 2022. évi kiírásában nyertes „CITICESS” („Citizen Centered Social Services”) című projekt 2023. márciusában vette kezdetét. A pályázat az INTERREG EUROPE Program Irányító Hatósága (Managing Authority) által kerül finanszírozásra.

Az Interreg Europe Program átfogó célja a regionális fejlesztési politikák végrehajtásának fejlesztése. Az együttműködések célja a regionális fejlesztési szakpolitikák jó gyakorlatainak azonosítása, cseréje, terjesztése, bevonva az érintett szakpolitikai szereplőket és szakértőket. Az Interreg Europe Program együttműködési projektek partnerei kölcsönösen megismerik az EU különböző országaiban, régióiban működő hasonló témában megvalósuló fejlesztéspolitikai eszközök (vagyis nemzeti, regionális és helyi fejlesztési programok) végrehajtásának tapasztalatait, majd ezek alapján jobbító javaslatokat fogalmaznak meg a saját régiójukban (országukban, településükön) működtetett fejlesztési program kezelői felé.

A hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat, marginalizált egyéneket (szegénységben élő családok, hajléktalanok, mentális problémákkal küzdők vagy magányos idősek, stb.) számos egyéb probléma is érintheti, mint például az oktatás, a foglalkoztatás hiánya, a mentális és egyéb egészségügyi problémák, mobilitás hiánya, alapvető szociális vagy nyelvi ismeretek hiánya, bűnözés stb.

Ilyenkor a hagyományos szervezeti struktúrában működő szociális szolgáltatók feladata sokkal nehezebb, összetettebb mind az elérésben, mind a segítségnyújtásban egyaránt.

A komplex problémákkal küzdő, sérülékeny célcsoportok elérése új, innovatív és holisztikus megközelítést igényel, hogy a szolgáltatások kialakítását az adott célcsoportok bevonásával próbálják megszervezni. Az első lépés a bizalom kiépítése és a változásba vetett hit helyreállítása. Következő lépésként pedig a szociális szolgáltatók és a közösség bevonásával az egyéni igényekre szabott szolgáltatások közös tervezése valósítható meg.

A megelőzés ezért egyre fontosabb szempont, szemben az utólagos megoldáskereséssel.

A projekt tematikus céljai:

- Új megközelítések cseréje és tesztelése a hátrányos helyzetű célcsoportok hatékony elérése érdekében.

- A hátrányos helyzetű célcsoportok bevonása a közös, egyéni igényekre szabott, hatékony szolgáltatási-mixek tervezésébe.

- A megelőzés erősítése a szociális költségvetésekre nehezedő hosszú távú nyomás enyhítésére a rövid távú beavatkozások erősítésével.

Végső cél:

A projekt átfogó célja a sérülékeny célcsoportokkal foglalkozó regionális fejlesztési politikák korszerűsítése a tapasztalatcsere, az innovatív megközelítések tesztelése és a partnerek kapacitásának növelése révén, a jó gyakorlatok azonosítása, terjesztése és átadása által.

Az Interreg Europe projekt elsődleges eredménye a politika javítása. Minden projektpartnernek olyan szakpolitikai eszközt kell választania, amelyet a projekt során aktívan befolyásolni tud. A politikai eszközök az állami beavatkozás különféle eszközei lehetnek. Ez lehet bármilyen politika, stratégia vagy jogszabály, amelyet a hatóságok dolgoznak ki, és amelyeket a helyszínen alkalmaznak egy adott területi helyzet javítására.

A projekt időtartama: 3 + 1 év

A projekt központi szakasza az első három évben valósul meg. A projekt a projektpartnerek közötti tapasztalatcserére (szemináriumok, munkaértekezletek, helyszíni látogatások és szakértői értékelések keretében) és az együttműködésből levont tanulságoknak a regionális fejlesztési politikai eszközökbe történő integrálására összpontosít. A partnereknek javítaniuk kell politikáikat az alapfázis végére.

A nyomon követési szakaszban (egy évig tartó) a partnerek figyelemmel kísérik a szakpolitikai fejlesztések első hatásait vagy a szakpolitikai fejlesztéseket előirányzó cselekvési terveik végrehajtását.

BP18 lesz a felelős a megvalósítás során a projekt teljes körű kommunikációs feladatainak ellátásért is. Projekt szinten támogatnunk kell a partnerséget a kiválasztott, hátrányos helyzetű célcsoportok hatékony elérésében, megfelelő kommunikációs csatornák kiválasztásában, a sikeres kommunikációs eszköztár kialakításában.

Projekt adatok:

Projekt teljes költségvetése: 1 963 999 Euro

Teljes EU finanszírozás:  1 544 846,50 Euro

Projekt időtartama: 2023. március 1. – 2027. február 28. (48 hónap)

Partnerség:

  • Heerlen Város Önkormányzata (Hollandia) - vezető partner
  • Galac Város Önkormányzata (Románia)
  • Szófia Város Önkormányzata (Bulgária)
  • Pordenone Önkormányzata (Olaszország)
  • Ballyhoura Fejlesztési Központ (Írország)
  • Aarhus Város (Dánia)
  • Zaragoza Városi Tanács (Spanyolország)
  • Aachen Város (Németország)
  • Szociális Szolgáltatások Intézménye – Aragónia Kormánya (Spanyolország)
  • Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc- Pestszentimre Önkormányzata (Magyarország)

Ha további kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

 

 

 

 

1. A Budapest Főváros XVIII. kerületi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat közmeghallgatást tart 2023. június 13-án, kedden 9:00 órai kezdettel a XVIII. kerületi Nemzetiségek Házában (1181 Budapest, Kondor Béla sétány 10).

 

 

 

„MINDENÜNK A VÍZ” – VIZES ÉLMÉNYEINK A BUDAPESTI FÜRDŐKBEN

Kreatív pályázat gyerekeknek és diákoknak a víz világnapja alkalmából

 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A víz világnapja alkalmából a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. és Budapest Fővárosa kerületünkkel összefogásban kreatív pályázatot hirdet óvodások, általános- és középiskolások, egyetemisták és főiskolások részére több kategóriában.