A nagy érdeklődésre való tekintettel a felhívás jelentkezési határidejét 2020. március 31. napjáig meghosszabbítjuk.

 

Tájékoztatók

júl. 05, 2024

Mikor kap a választópolgár értesítést a szavazóköri névjegyzékbe vételről?

Azt a választópolgárt, aki legkésőbb 2016. augusztus 5. napján a szavazóköri névjegyzékben szerepel, a Nemzeti Választási Iroda értesítő megküldésével tájékoztatja a szavazóköri névjegyzékbe vételéről. Az értesítőt a választópolgár értesítési címére, ennek hiányában lakcímére 2016. augusztus 15-ig kell megküldeni.

Ha valamely választópolgár 2016. augusztus 5. napján követően kerül a település szavazóköri névjegyzékébe (pl.: lakóhely létesítése a kerületben, átjelentkezés), akkor őt a Helyi Választási Iroda értesítő átadásával vagy megküldésével fogja tájékoztatni a szavazóköri névjegyzékbe történt felvételéről.

Mit a teendő, ha a választópolgár nem kap értesítőt?

A választópolgár – ha 2016. augusztus 15. napjáig nem kapja meg az értesítőt, vagy az megsemmisül, vagy elvész – akkor a Helyi Választási Irodától (Cím: 1181 Budapest, Batthyány Lajos utca 59. I. emelet Helyi Választási Iroda; Telefonszám: 296-1371) új értesítőt igényelhet, amennyiben valamely szavazóköri névjegyzékben szerepel.

A fogyatékossággal élő választópolgár mit tehet a választójoga gyakorlásának segítése érdekében?

A fogyatékossággal élő választópolgár a Helyi Választási Irodától kérheti, hogy választójoga gyakorlásának segítésére, hogy:

a) Braille-írással készült értesítő kerüljön részére megküldésre;

b) könnyített formában megírt tájékoztató anyag kerüljön részére megküldésre;

c) Braille-írással ellátott szavazósablont alkalmazzon a szavazóhelyiségben és a mozgóurnás

szavazás során,

d) akadálymentes szavazóhelyiség legyen számára biztosítva.

Ahhoz, hogy a fogyatékossággal élő választópolgár részére – a fenti kérelme alapján – a Nemzeti Választási Iroda Braille-írással készült értesítőt küldjön, ezt kifejezetten kérnie kell nyomtatvány kitöltésével, mely kérelem feladható a www.valasztas.hu oldalon, vagy az Önkormányzat honlapján a http://www.bp18.hu/valasztasok/nepszavazas/formanyomtatvany-kerelem cím alatt letölthető nyomtatványon a Helyi Választási Irodánál (21-22-es kérelem minta).

Mi a teendő, ha a választópolgár a népszavazás napján az értesítőben megjelölt szavazóhelyiségtől eltérő helyen, de Magyarország területén tartózkodik?

Ha a szavazás napján a választópolgár az értesítőben megjelölt szavazóhelyiségtől eltérő településen, de Magyarország területén tartózkodik (pl.: más településen üdül, kórházi kezelésre megy, családlátogatás miatt Magyarországon belül más településen tartózkodik), átjelentkezésre irányuló kérelmet terjeszthet elő a Helyi Választási Irodában. Az átjelentkezéssel a választópolgár a kérelemében megadott magyarországi településen tudja majd 2016. október 2. napján a szavazatát leadni. A kérelemnek legkésőbb a szavazást megelőző második napon, azaz 2016. szeptember 30. napján 16:00 óráig kell megérkeznie a Helyi Választási Irodába.

Amennyiben átjelentkezett más település névjegyzékébe, de időközben kiderül, hogy mégsem tud elutazni és itt fog tartózkodni Budapest Főváros XVIII. kerületében, akkor 2016. szeptember 30-án 16:00 óráig módosíthatja, vagy visszavonhatja átjelentkezési kérelmét.

Az átjelentkezéshez szükséges kérelem elérhető az Önkormányzat honlapján a www.bp18.hu/valasztasok/nepszavazas/formanyomtatvany-kerelem cím alatt, valamint a www.valasztas.hu honlapon keresztül, elektronikus úton is be tudja nyújtani a kérelmet.

Mi a teendő, ha a választópolgár a népszavazás napján külföldön tartózkodik?

Ha a választópolgár a népszavazás napján, 2016. október 2. napján külföldön tartózkodik lehetősége van szavazatát leadni, amennyiben külképviseleti névjegyzékbe való felvételre irányuló kérelmet terjeszt elő. A külképviseleti névjegyzékbe vétellel a választópolgár a kérelmében megadott külföldi településen, a nagykövetségen vagy főkonzulátuson szavazhat. A kérelemnek legkésőbb 2016. szeptember 24. napján 16:00 óráig kell megérkeznie a Helyi Választási Irodába.

A külképviseleti névjegyzékbe vétellel egyidejűleg a magyarországi szavazóköri névjegyzékből törlésre kerül.

Abban az esetben, ha a választópolgár mégsem tartózkodik külföldön 2016. október 2. napján, CSAK abban az esetben tud a lakóhelye szerinti szavazókörben szavazni, ha a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgár legkésőbb 2016. szeptember 24-én 16:00 óráig kéri törlését a külképviseleti névjegyzékből.

Abban az esetben, ha a választópolgár korábbi kérelméhez képest megváltozott a külföldi úti célja, akkor ismételt kérelem benyújtásával a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgár legkésőbb 2016. szeptember 24-én 16:00 óráig módosíthatja az

a) értesítési címét, ha a Helyi Választási Iroda vezetőjének döntéséről szóló értesítés

kézbesítését nem a nyilvántartott értesítési címére vagy a magyarországi lakcímére kéri,

b) annak a külképviseletnek a megjelölését, ahol a kérelmező a választójogát gyakorolni

kívánja.

A külképviseleti névjegyékbe vétellel kapcsolatos kérelem elérhető az Önkormányzat honlapján a www.bp18.hu/valasztasok/nepszavazas/formanyomtatvany-kerelem cím alatt, valamint a www.valasztas.hu honlapon keresztül, elektronikus úton is be tudja nyújtani a kérelmet.

Mi a teendő, ha a választópolgár egészségi állapota miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben 2016. október 2. napján?

Ha a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgár mozgásában, egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogvatartása miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, mozgóurna iránti kérelmet nyújthat be. A kérelmet a szavazást megelőzően a Helyi Választási Irodához nyújthatja be legkésőbb 2016. szeptember 30. napján 16:00 óráig.

Amennyiben váratlan esemény miatt akadályoztatása csak a népszavazás napján derül ki, akkor 2016. október 2. napján a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgár legkésőbb 15:00 óráig a szavazatszámláló bizottságtól kérhet mozgóurnát.

Amennyiben a Helyi Választási Iroda helyt ad a kérelmének (adatai teljes körűen szerepelnek), akkor a népszavazás napján a Szavazatszámláló Bizottság 2 tagja a tartózkodási helyén felkeresi szavazata leadása céljából.

A mozgóurna igényléssel kapcsolatos kérelem elérhető az Önkormányzat honlapján a www.bp18.hu/valasztasok/nepszavazas/formanyomtatvany-kerelem cím alatt, valamint a www.valasztas.hu honlapon keresztül, elektronikus úton is be tudja nyújtani a kérelmet.

Mikor kezdődik és meddig tart a népszavazási kampány?

A népszavazási kampányidőszak 2016. augusztus 13. napjától 2016. október 2. napján 19:00 óráig tart.

A szavazóhelyiséget magában foglaló épületnek a szavazóhelyiség megközelítését szolgáló bejáratától számított 150 méteres távolságon belül – közterületen – választási kampánytevékenység 2016. október 2. napján nem folytatható.

2016. október 2. napján választási gyűlés nem tartható, politikai reklámot nem lehet közzétenni.

A plakátot úgy kell elhelyezni, hogy az ne fedje más jelölt vagy jelölő szervezet plakátját, és károkozás nélkül eltávolítható legyen. A plakátot az, aki elhelyezte vagy akinek érdekében elhelyezték, a szavazást követő 30 napon (2016. november 1.-jéig) belül köteles eltávolítani, vagy ennek elmaradása esetén az eltávolítás költségét viselni.

A közvélemény-kutatást végző személy abba az épületbe, amelyben a szavazóhelyiség van, 2016. október 2. napján nem léphet be.

Az épületből kilépők megkérdezésével készített közvélemény-kutatás eredményét (exit poll) csak 2016. október 2. napján 19:00 óra után szabad nyilvánosságra hozni.

Szavazhatok-e levélben?

Magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár nem szavazhat levélben!

Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Polgármesteri Hivatal

Cím: 1184 Budapest Üllői út 400.
Postacím: 1675 Bp., Pf. 49.

Bejelentkezés telefonon: 06 -1-296-1300, 06-1-296-1400

A hivatal épületében kötelező az arcmaszk szabályos (orr és száj eltakarása) viselése és belépéskor a kézfertőtlenítés!

A járványveszély miatt kérünk mindenkit, hogy amennyiben lehetséges, éljenek az elektronikus ügyintézés lehetőségével. Az online intézhető ügyekről az alábbi weboldalunkon tájékozódhat:

https://www.bp18.hu/polgarmesteri-hivatal/elektronikus-ugyintezes

 

2021. június 21-től a személyes ügyfélfogadás rendje módosul az Üllői úti ügyfélszolgálaton.

Időpontfoglalás nélkül lehet ügyet intézni:

•     szociális ügyekben (hétfőn 13:30–18:00, szerdán 8:00–16:00, pénteken 8:00–12:00 közötti időben)

•     adóügyekben (kedden 8:00–16:00 és csütörtökön 8:00–16:00 közötti időben)

Kereskedelmi és ipari ügyekben kizárólag elektronikus úton van mód kérelmet beadni (ügyfélkapun keresztül, vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen)

Minden más ügyben előzetes időpontfoglalás szükséges. Bejelentkezés telefonon: 06 -1-296-1300, 06-1-296-1400

 

Az ügyfélszolgálaton a zöldhulladék-gyűjtő zsákok kiadása, a nyomtatványok kiadása és átvétele, vásárlók könyve hitelesítése továbbra is a megszokott rendben zajlik:

Hétfőn 10:00–18:00, kedden, szerdán és csütörtökön 8:00–16:00,  pénteken 8:00–12:00 óráig.

Központi telefon: 296-1300, 296-1400

E-mail: uszi(kukac)bp18.hu

 

Szociális, lakás és egyéb ügyekben a hagyományos, papíralapú ügyintézésre az alábbi módokon van lehetőség (kérelmek, beadványok, hiánypótlások, bejelentések beadása)

  • postai úton: 1675 Budapest, Pf. 49
  • polgármesteri hivatal 1184 Budapest, Üllői út 400. és 1188 Budapest Nemes utca 16. szám alatti épületeinek ügyfélszolgálati bejáratánál elhelyezett ládákba be lehet dobni
  • beszkennelve/befotózva az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre el lehet küldeni

A szükséges űrlapokat, kitöltési útmutatókat a Nyomtatványok menüpont alatt találják meg.

Amennyiben elektronikus levelet szeretne munkatársainknak küldeni, és nem ismeri az illetékes munkatárs elérhetőségét, kérjük, az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mailcímre küldje el kérdését.

A pestszentimrei ügyfélszolgálatra (Nemes utca 16.) kizárólag hagyatéki ügyek intézéséhez lehet időpontot foglalni.

Telefon: 06-1-297-5619

 

 

Főépítészi Osztály

Az osztályon a veszélyhelyzet ideje alatt egyes településfejlesztési, településrendezési és településkép-védelmi szabályok eltérő alkalmazásáról szóló 546/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet értelmében az alábbi eljárásokat kizárólag elektronikus úton lehet lefolytatni:

-     főépítészi konzultáció és szakmai tájékoztatás
-     településképi bejelentési eljárás
-     településképi véleményezési eljárás
-      tervtanácsi véleményezési eljárás

A hivatalos elektronikus ügyintézés kizárólag hitelesített elektronikus úton (ÉTDR vagy Hivatali kapu alkalmazásával) folytatható le!

A tervdokumentáció feltöltésével járó eljárások esetében javasoljuk az ÉTDR alkalmazás használatát.

Informális előzetes tájékoztatás és egyeztetés lehetősége:

- telefonon: 06-1-296-1300/1723 mellék

e-mail útján

Személyes egyeztetés kizárólag telefonon történő, előzetes időpontfoglalással: 06-1-296-1300/1723 mellék.

 

 

  

Ügyfélszolgálati Osztály:

1184 Budapest Üllői út 400.
Telefon: 296-1300, 296-1400

hétfő: 10:00 - 18:00 óráig
kedd: 8:00 - 16:00 óráig
szerda: 8:00 - 16:00 óráig
csütörtök: 8:00 - 16:00 óráig
péntek: 8:00 - 12:00 óráig

 

1188 Budapest Nemes u 16.
CSAK Hagyatéki, lombzsák és űrlap ügyekben!
Telefon: 297-5619

hétfő: 10:00 - 18:00 óráig
kedd: 8:00 - 16:00 óráig
szerda: 8:00 - 16:00 óráig
csütörtök: 8:00 - 16:00 óráig
péntek: 8:00 - 12:00 óráig

 Városrendészeti Osztály (1181 Budapest, Kondor Béla sétány 1.)

Telefon: 294-1011

hétfőtől péntekig 12:00-13:00 óráig

 

 

További adatok