A farkastól a keverékig

Írta:  2015.05.12.
Negyedik alkalommal adtak számot a kutyák a tudásukról, az idomítottságukról és a szépségükről május 9-én a Bókay-kertben. Nagy volt az érdeklődés a Kutyás sportízelítő elnevezésű rendezvény iránt, hiszen száznál több négylábú és sok-sok érdeklődő kereste fel a kertet.

Az már nem sokkal 10 óra után kiderült, hogy a Bókay-kerti kutyás nap első két győztese két lányka. Torbály Szandra és Alexandra ugyanis egy kis keverék kutyust simogatott, amit néhány perccel korábban kaptak a szüleiktől. Az új családtag nagy becsben volt, a kislányok mindent megígértek, amikor azt kérdeztük tőlük, hogy vajon ugyanilyen törődéssel és szeretettel gondoskodnak-e róla évek múlva is.

Felelősség, felelősség

Bízzunk benne, hogy igen, mert ha ez történik, akkor a tetteik találkoznak a Kutyás sportízelítőt megnyitó alpolgármester, Lévai István Zoltán szavaival, aki olyasmiről beszélt, amit érdemes megfogadnia mindenkinek, aki házi kedvencet tart. Az alpolgármester a felelősséget emlegette, amikor az emberek és az állatok kapcsolatáról beszélt.

– Elárulom, nekem nincsen kutyám – mondta. – Azért nincs, mert az elfoglaltságom miatt nem tudnám úgy gondját viselni, ahogyan azt megérdemelné, megkövetelné. Az volna jó, ha minden kutyatartó csak nagy-nagy felelősséggel vinne haza négylábút.

Köszönet a segítségért

Bár még csak az első alkalommal rendezték meg önállóan a kutyák sportízelítőjét, négy támogató máris a rendezvény mellé állt.
A Jozy-Zoo, a Husse, a Pro Canibus és a Piret-Mix cég mutatta be a termékeit.

A szavaival, ismerve a nem mindig kulturált állat-, illetve kutyatartást, egyet kell érteni.
Nem unatkozott egy pillanatig sem Juhász József, az 1969-ben életre hívott Pestlőrinci Kutyakiképző Iskola egyik alapítója, vezetője, aki – bizonyítva „kutyásságát” – elhozta magával a boxerét is, amely az óriások közé tartozik, mert jóval magasabb, mint az átlagos társai.
Szegény eb nehezen bírta a számára nagyon is megterhelő meleget, aminek láttán a gazdája megkönyörült rajta: hazaküldte őt a kislányával a hűvösbe.

Farkas a kertben!

Az iskola vezetője elmondta, hogy az elmúlt három évben a szeptemberben megtartott „normál” Sportízelítőhöz kapcsolták a rendezvényüket.

– Az idén úgy döntöttünk, hogy egyedül is vállalkozunk az eseményre, s úgy látom elegen, sőt jó sokan vagyunk. Pontosan nem tudom, de ha körülnézek, azt mondhatom, hogy száz vendégünk biztosan van. Mármint négylábú, kutya. Az érdeklődők száma nagyobb ennél, így, bár messze még a vége, azt mondom, nem lesz rossz.
Nem is lett, mert a kutyanap végére a német juhászoktól kezdve a magyar vizslákon és a collie-kon át sok-sok kutyafajta „csinoskodott” a Bókay-kertben.
És nemcsak kutya – nem tévedés –, farkas is volt ott.
A gazdája, Rózsahegyi Júlia elmondta, hogy úgynevezett háziasított csehszlovák (sic!) farkasról van szó, amelyben nagyon erős a farkasvér.

– Félni nem kell Jirkától, az azonban tény, hogy a fiatal, hét hónapos kora ellenére is durva, pedig csak játszani akar az emberrel.

Royce és Panda

Slusszpoénként felvonultatták a gazdik azokat a társaikat, akiktől valóban nem kellett félni. Fajtatiszta és keverék kutyáknak rendeztek szépségversenyt.
Az előbbi kategóriában Pandáé lett az első helyezés, az utóbbi kategória csaknem tíz indulója közül pedig Royce lett a győztes. A gazdájuk homlokpusziján túl mindketten nagy csomag kutyaeledelt kaptak vacsorára.
A kutyaszépségverseny zsűrijének elnöke, Baumann Gizella, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának tanácsadója elégedetten mondta, hogy a látottak alapján nemcsak a „kétlábúaknak” megrendezett sportízelítő vált sikeressé az elmúlt évek során, hanem a négylábúakénak is van önálló létjogosultsága.