Új otthonra találtak a mackók

Írta:  2015.06.19.
Mesék, mackók, mesterek címmel nyílt meg a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény időszaki kiállítása. A Bartos-gyűjtemény mackócsaládja több mint 500 tagot számlál.

Bartos Ildikó grafikusművész hosszú éveken keresztül gyűjtötte a híres készítők és az átlagos ajándékboltok játék mackóit, mivel úgy tartotta, mindegyikük egy-egy külön egyéniség, aki szeretetre és gondoskodásra vágyik. A művész halála után alkotótársa, Janics Péter az önkormányzat segítségével jutott el a kerületi helytörténeti gyűjteményhez, ahol örömmel fogadták az adományként felajánlott több mint 500 különböző méretű és korú mackót, valamint a csaknem 500 gyermekjátékot.

A tárlat a játék mackót mint erdő- és városlakót és mint mesék szereplőjét mutatja be, felidézve 20. század eleji megszületését és leghíresebb példányait is. A bűvös hetes szám jegyében a kiállítás is hét részre tagolódik. Megcsodálhatjuk többek között Zorkóczy Éva iparművész, babakészítő aprólékosan kidolgozott, népviseletbe öltöztetett babáit, Zsolnai Mihály fafaragó, népi iparművész faragott használati eszközeit, valamint Gazdik Mária könyvtáros horgolt mesefiguráit.

A kiállítás június 17-i nyitóünnepségén Ughy Attila polgármester köszöntötte a vendégeket, és az Otthon Theatrum társulat működött közre. A tárlatot szeptember 29-ig tekinthetik meg az érdeklődők a KÖKI Terminál 253-as számú üzlethelyiségében keddtől szombatig 10 és 18 óra között.