A zene nyelvén szóltak

Írta:  2015.01.06.
Operarészletek, szimfonikus költemények, film és tánczene is felcsendült a Dohnányi Ernő Zeneiskola Újévi Hangversenyén. A műsor idén is tartogatott meglepetéseket.

Komolyzenei hangversennyel köszöntötte az újévet január 4-én a Dohnányi Ernő Zeneiskola. Ez a kiemelkedő, hagyományos zenei élményeket kínáló rendezvény most is tartalmas kikapcsolódást és változatos szórakozást kínált minden korosztálynak. A repertoárból a komoly darabok mellett nem hiányoztak a könnyedebb, újévi hangversenyekhez illő kompozíciók sem, a zenei paletta a klasszikusoktól a kortárs darabokig terjedt. A közel két órás koncertet idén is nagy érdeklődés övezte.

Zenével szebb az ünnep

A hangversenyt az est zenei idegenvezetője Konkolyné dr. Kovács Ilona zenetörténész, a zeneiskola tanára nyitotta meg, aki kiválóan végig kalauzolta a közönséget a komolyzenei utazás alatt. A vendégeket Bán Réka, a zeneiskola igazgatója, majd Ughy Attila polgármester köszöntötte.

– Immár 13. éve tűzi műsorra a zeneirodalom gyöngyszemeit újévi hangversenyén a Dohnányi Ernő Zeneiskola, közvetítve ezzel a klasszikus zene értékeit és létjogosultságát. Ilyen egy sikertörténet? Igen. Siker az, hogy diákjaink nem csupán külső kényszerből, hanem magáért az együttmuzsikálás öröméért gyakorolnak, valamint hogy ebben a modernizált világban fontosnak tartják az együtt töltött időt és a közös ünnepléseket. Reméljük, hangversenyünkre jövőre ismét sokan ellátogatnak – mondta Bán Réka.

Változatosan, de komolyan

A hangverseny első felében a zeneiskola ifjúsági szimfonikus zenekara, majd fúvószenekara zenekara lépett fel. Emellett, olyan kiváló vendégelőadók álltak színpadra, mint Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész és Kiss András operaénekes. A koncerten a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola táncosai működtek közre. A műsorban felcsendült többek között egy részlet Gioacchino Antonio Rossini olasz zeneszerző Szemiramisz című operájából, Wolfgang Amadeus Mozart osztrák zeneszerző, az operák operájának nevezett Don Giovanni című darabjából, valamint olyan ismert dallamok, mint A kockás fülű nyúl című mese, illetve a Keresztapa című film betétdala. Idén Jean Sibelius születésének 150. évfordulójára emlékezvén a Finlandia című szimfonikus költeményt adták elő.