Vallás a művészetben

Írta:  2014.12.08.
Aknay János, ef Zámbó István és Tábori Csaba közös kiállítása nyílt meg december 2-án a Kondorban. A tárlat a művészet tükrében mutatja meg Jézus életét.

A Jézus élete című kiállítás Matula Péter művészetpártoló, ötletgazda kezdeményezésére jött létre, aki három kortárs képzőművészt bízott meg azzal, hogy bármiféle megkötés nélkül örökítsen meg néhány evangéliumi részletet. A felkérésnek eleget téve a három művész, Aknay János, ef. Zámbó István és Tábori Csaba huszenegy evangéliumi kérdést válaszolt meg hatvanhárom eltérő stílusú képben.

A kiállításmegnyitón a vendégeket Kucsák László országgyűlési képviselő köszöntötte. A műsorban fellépett Tóth Róbert Károly zongoraművész, valamint Henter Zsombor, aki xilofonon játszott. A megnyitó során Ócsay Tamás, a Hetednapi Adventista Egyház elnöke, Pecsuk Ottó, a Magyar Biblia Társaság főtitkára és Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta művésztanár mondott beszédet. Szavaikkal az egyház és a művészetek kapcsolatának fontosságát hangsúlyozták.

– A hit eszközei általában nem kézzel foghatóak, hanem valamiféle belső tapasztalaton, megélésen alapulnak. Így a művészet egy nagyszerű eszköz arra, hogy istent valamilyen formában kézzel foghatóbbá, vizálissá vagy éppen hallhatóvá tudjuk tenni. A képzőművészet kiemelt fontossággal bír a hívő vagy éppen a kereső emberek életében is – mondta Ócsay Tamás.

A kiállítás alatt két alkalommal, december 10-én és 17-én 14.00 órától Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta és Henter Barna lelkész tart tárlatvezetést. A kiállításhoz kapcsolódóan több előadást is meghallgathatnak, illetve december 19-én 18.00 órától a Célkereszt Együttes közreműködésével egy karácsonyi koncerten vehetnek részt. A kiállításhoz kapcsolódó programok január 20-án a rajzpályázat eredményhirdetésével érnek véget.