Mi legyen az agresszív gyerekkel?

Írta:  2014.11.19.
A gyermeki agresszivitás volt a témája annak a szakmai konferenciának, amelyet a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XVIII. kerületi Tagintézménye szervezett a Kondor Béla Közösségi Házban. Az eseményen neves szakemberek tartottak előadást.

Agresszív gyerek mindig volt és lesz, sőt azt állítani sem túlzás, hogy minden gyereknek lehetnek olykor agresszív gesztusai. Az a jelenség azonban, amelyet a pedagógia, a szociológia és a pszichológia szakemberei gyermeki agresszivitásnak neveznek, az elmúlt évtizedekben lett egyre gyakrabban és mind szélesebb körben megfigyelhető Magyarországon is. Olyan káros folyamatról van szó, amelyik a családban éppúgy tetten érhető, mint az iskola falai között vagy a közösségi élet más területein.
A jelenség megfékezése kiemelten fontos, ám nem lehetséges az okok, a magyarázatok ismerete nélkül. E fontos kérdésről rendezett konferenciát november 12-én a Kondor Béla Közösségi Házban a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XVIII. kerületi Tagintézménye A gyermeki agresszivitás megjelenése a családban és az iskolában, kisgyermekkortól a kamaszkor végéig címmel.

− Közel harmincéves pedagógusi múltam során is számtalan olyan gyermekkel találkoztam, akiknek a viselkedése sokszor agresszív volt, bár kevés volt közülük tartósan viselkedészavaros. Fontos, hogy a kollégák időben felismerjék azokat a gyerekeket, akikkel más módszerekkel kell foglalkozni, de még ennél is fontosabb, hogy ismerjék azokat a módszereket, amelyekkel ez a probléma kezelhető. Nem szabad, hogy egy-egy agresszív gyermek veszélyt jelentsen a közösségre, de az sem célravezető, ha elszigeteljük őket a társaiktól. Magam is kiemelt figyelmet fordítottam ezen fiatalok nevelésére, ezért is örültem annak, hogy kerületünk pedagógiai szakszolgálata több szemszögből is tágította a kollégák tudását, hogy adott esetben helyén tudják kezelni ezeket a jelenségeket – mondta Kucsák László országgyűlési képviselő, az esemény fővédnöke.

A konferencián, amelyre hallgatóként, vitapartnerként pedagógusokat, szülőket invitáltak a szervezők, kiváló pszichológusok, pszichoterapeuták, pszichoanalitikusok, logopédusok és más szakemberek tartottak előadást. Az esemény fő előadója Vekerdy Tamás pszichológus volt.