Pedagógusjelölteket fogad az Ady iskola

Írta:  2014.11.16.
A minősített referencia- és mentoráló intézmény elismerő címet viselő Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola bemutatkozó konferenciát tartott november 13-án a Kondor Béla Közösségi Házban.
Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. hirdette meg a referencia-intézményi programot 2010-ben. Az Ady iskola a
"Befogadó pedagógiai gyakorlat" és a "Kompetencia alapú nevelés, oktatás” területre jelentkezett. Ezután megvizsgálták az intézmény dokumentumait, és előminősített referencia címet kaptak. Ezzel jogosulttá váltak arra, hogy részt vegyenek a TÁMOP 3.1.7. pályázaton. Ez arra volt hivatott, hogy felkészítse a jelentkezőket a referencia-intézményi működésre. A pályázat 2012 novemberében lezárult, és ezután vártak az eredményre. Az Ady iskola 2014. február elején értesítést kapott arról, hogy elkezdődnek a minősítési eljárások, amelyekre novemberig lehetett jelentkezni. Éltek a lehetőséggel, így májusban megjelent egy háromtagú bizottság az Ady iskolában.

– Azt kellett bizonyítanunk a bemutatkozó előadások, majd kötetlen beszélgetés keretében, hogy a jó gyakorlataink, a szerintünk mintaértékű pedagógiai gyakorlataink valóban jelen vannak az intézményben, sok pedagógust és diákot érint, valamint készen állunk tudásunk, tapasztalataink átadására is – mondta Schőnerné Lindwurm Eszter, az Ady iskola igazgató-helyettese. – Május 27-én megkaptuk a határozatot arról, hogy minősített referenciaintézmény címet viselhetjük. Ezzel az elismeréssel öt évig vagyunk jogosultak az Educatio által adott logót használni. Budapesten mindössze két általános iskola rendelkezik ezzel a címmel.

Mentoráló intézmény is az Ady

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) 2014. júniusban pályázatot írt ki mentoráló intézményi címre. Az Ady iskola pedagógusai úgy gondolták, ha már referenciaintézményként működhetnek, és felvállalták, hogy mintaadó pedagógiai gyakorlatukat átadják másoknak, akkor jelentkeznek erre is. Az ország 299 más intézményével együtt nyertek a pályázaton. A kompetencia alapú oktatást a természettudományos tantárgyaknál vállalták fel, hogy egy éven keresztül minden hónapban egy alkalommal valamilyen program (bemutató óra, műhelymunka, workshop, mentorálás) keretében lehetőséget biztosítanak arra, hogy más intézmények átvehessék a tudásunkat.

Várják az oktatást tanulókat

Az Ady iskola pedagógusai szeretnék a felsőoktatásból gyakorlatra jövő hallgatókat fogadni és segíteni őket. Ezért partneri megállapodást kötöttek a Karinthy Gimnáziummal is. Jó gondolatnak tartották, hogy egy pedagógusjelölt két, egymáshoz földrajzilag közel lévő iskolában szerezhetne gyakorlatot úgy, hogy láthatna egy elit gimnáziumot, és egy olyan általános iskolát, ahol sok tanulási nehézséggel küzdő diák tanul. Az Ady Endre Általános Iskola 1998 óta vállalja, hogy befogadja a sajátos nevelési igényű tanulókat.

– Az évek alatt nagy tudás és tapasztalat halmozódott fel ezen a téren –hangsúlyozta az igazgatóhelyettes. – Az iskolánk tanulói tömegesen nem fognak versenyeket nyerni, a kompetenciamérésen sem ők érik el majd a legmagasabb pontszámokat, és a gimnáziumi továbbtanulási ráta sem nálunk lesz a legnagyobb a kerületben. Ettől még a mi munkánk nem értéktelenebb, vagy rosszabb. Büszkék vagyunk kollégáink áldozatkész munkájára, arra az önfeláldozó pedagógiai gyakorlatra, mely során apró sikerélményekből táplálkozva, kis lépésekkel tanítják meg diákjainkat írni, olvasni, számolni, majd juttatják el őket a sikeres középiskolai felvételiig. Ennek a munkának a társadalmi elismerése volt a fontos számunkra, amikor a folyamatot elindították.
A minősített referencia- és mentoráló intézmény elismerő címet viselő Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola bemutatkozó konferenciát tartott november 13-án. A rendezvényt Bogárné Kováts Judit, az Ady iskola igazgatója nyitotta meg, majd Kucsák László országgyűlési képviselő és Hományi Tamás Márton tankerületi igazgató köszöntőt mondott. Ezt követően az adys diákok műsort adtak, majd a program előadással folytatódott.